Meteen naar de content
13 oktober 2018

Trend: verdachten mega-cokezaak vaker op vrije voeten

Vier verdachten in een enorm onderzoek naar corruptie en cocaïne-importen via de Rotterdamse haven zijn vrijdag uit hun voorlopige hechtenis geschorst. De reden is dat het onderzoek zo traag verloopt. De officier van justitie zei te verwachten dat inhoudelijke behandeling medio 2019 mogelijk is, de advocaten rekenen op 2020.

Exclusief

Door Wim van de Pol

De gigantische zaak “Dobicic” is aangebracht door het landelijk parket bij de rechtbank in Rotterdam. Het was de tweede pro forma-zitting, de meeste verdachten zaten ruim zes maanden vast. Er zit nu nog één verdachte in hechtenis, hij zat pas ruim een maand vast.

De rechter-commissaris beslist aan het einde van het jaar of de meer dan 40 opgegeven getuigen (ook in het buitenland) worden gehoord. Ook moeten nog vele afgeluisterde gesprekken worden uitgewerkt.

Geschokte rechtsorde

Advocaat Michel van Stratum (van Frits B.): ‘Schorsing ligt in dit soort megazaken voor de hand, aangezien de zaak niet binnen aanvaardbare tijd inhoudelijk kan worden afgedaan en een verdachte nog geen veroordeelde is en in beginsel het recht heeft zijn zaak in vrijheid af te wachten.’

De beide officieren van justitie hebben zich op zitting fel verzet tegen de verzoeken om invrijheidstelling door de raadslieden, aangezien de rechtsorde in dat geval ernstig geschokt zou zijn.

Maar de rechtbank ziet dus kennelijk een verdenking van handel in cocaïne, hoe schadelijk dat ook zou kunnen zijn, niet op dezelfde lijn als bijvoorbeeld doodslag.

Advocaat David Rutten (van Willem P.): ‘Het lijkt erop dat rechtbanken de laatste tijd een nieuw criterium voor schorsing van voorlopige hechtenis tot aan de zitting aan het invoeren zijn in dit soort grote drugszaken. Ook in veel andere zaken komen verdachten na enige maanden op vrije voeten. Het criterium voor een geschokte rechtsorde telt dan niet meer in de ogen van rechtbanken’ (zoals onlangs nog in deze zaak).

“Piet Costa”

Eén van de verdachten is Willem P., een leidinggevende medewerker van de Belastingdienst. In de ogen van van Openbaar Ministerie gaf ene “Piet Costa” leiding aan een criminele organisatie die cocaïne naar Europa liet vervoeren. Piet Costa is nooit aangehouden. “Opa Frits” B. zou volgens anonieme criminele informatie op hebben getreden als “makelaar” die partijen met elkaar in contact brengt.

Vanaf eind 2016 plaatste de recherche heel veel geheime microfoons in auto’s van verdachten en in tientallen horecagelegenheden in Rotterdam en omstreken. In het onderzoek beschikt justitie over vele duizenden (OVC)gesprekken. Ook werden tientallen mensen geobserveerd. Er zijn zo vele tientallen verdachten in beeld gekomen, maar van die groep is opvallend genoeg nagenoeg niemand aangehouden. Een groot witwasonderzoek naar de man die als witwasser zou zijn opgetreden is afgesplitst, die verdachte is nooit aangehouden.

Kleinere partijen

Er zijn sinds 2016 slechts een aantal kleinere partijen cocaïne in beslag genomen.

Opvallend is dat de naam van de voor corruptie veroordeelde douanier Gerrit G. en ook andere douaniers ook in het dossier voorkomen. De officier van justitie zegt nu onvoldoende beeld te hebben van verdere corruptie bij de Douane om strafrechtelijke vervolging in te stellen.

Zie ook:

Onderzoek naar corruptie in haven dijt uit

 

Wil je opvallen?
We hebben nog plek.
Claim
Wil je opvallen?
We hebben nog plek.
Claim

Help ons ...

elke dag nieuws en context over crime te brengen.

Doneer aan Crimesite

Werkt de knop niet? Klik dan op Tikkie om je donatie te doen.