‘Turkije arresteert verdachte op Nederlands verzoek’ (UPDATE)

‘Turkije arresteert verdachte op Nederlands verzoek’ (UPDATE)

In Turkije is in Istanbul de door Nederland gezochte Rawi Q. (48) opgepakt, zo meldt het Algemeen Dagblad. Nederland beschouwt hem als het hoofd van een organisatie die grootschalig cocaïne naar Nederland smokkelde. Rawi Q. uit Almere is volgens de recherche al langere tijd betrokken bij grootschalige cocaïnehandel.

Hooge Zwaluwe

Rawi Q. was een bekende van één van de slachtoffers van de dodelijke schietpartij die op 15 oktober 2015 plaatsvond in een vakantiehuisje in Hooge Zwaluwe. Daar werden Muljaim Nadzak en No Surrender-captain Brian Dalfour doodgeschoten en raakte hun kompaan Roy O. gewond. De drie hadden gezegd aan een groep Antwerpenaren meerdere kilo’s cocaïne te willen verkopen. De deal draaide uit op een schietpartij nadat deze Antwerpenaren eerst waren vastgebonden met tiewraps, maar los wisten te komen.

Achteraf stelde de recherche vast dat Rawi Q. met een pgp-telefoon contact had gehad met Brian Dalfour toen deze na de schietpartij zwaargewond voor het huisje lag. Q. bevond zich op dat moment in Ecuador. Ook stelde de recherche op basis van telefooncontacten vast dat Q. ontmoetingen moet hebben gehad met de groep van Dalfour in de maanden voor de schietpartij.

De verdachten uit Antwerpen werden uiteindelijk vrijgeproken van doodslag omdat de rechtbank besliste dat het noodweer was geweest.

Minister

Rawi Q. heeft volgens de Turkse minister van Binnenlandse Zaken, Ali Yerlikaya, in totaal zes ton cocaïne naar Nederland gesmokkeld ‘per schip, boot of vliegtuig’.

Volgens de Turkse minister zijn er in Turkije de afgelopen maanden 56 voortvluchtige personen opgepakt uit 18 verschillende landen.

Veel geld

Tot voor kort was het voor criminelen mogelijk om voor veel geld te betalen voor een verblijfsvergunning en te investeren in onroerend goed. Een criminele organisatie met connecties bij de uiterst rechtse politieke partij MHP zorgde daarvoor. De MHP zat tot voor kort in de regering, maar heeft nog wel veel invloed.

Vorig jaar gooide de regering het roer om. Een task force onder leiding van de minister van Justitie ging de opsporing van internationaal gezochte criminelen in Turkije aansturen.

De Nederlandse justitie denkt dat de voortvluchtige Bredanaar “Bolle Jos” Leijdekkers ook enige jaren in Turkije heeft verbleven. Een broer van Leijdekkers werd vorig jaar in Turkije opgepakt.