‘Poolse verdachte moordaanslag Peter R. de Vries vorige week ook aangehouden’ (UPDATE4)

Eén van de verdachten van de moordaanslag op Peter R. de Vries heeft de Poolse nationaliteit en is 35 jaar, hij woont in het Gelderse Maurik. De andere is een 21-jarige man uit Rotterdam. De twee verdachten zitten in volledige beperkingen en worden vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris. Gedurende de avond en nacht zijn huiszoekingen verricht in Tiel, Maurik en Rotterdam. De derde arrestant is geen verdachte meer in het onderzoek.

(beeld Joost van der Wegen)

Maurik

Daar zijn verschillende gegevensdragers en munitie in beslag genomen. De politie zegt dat een derde verdachte woensdag is heengezonden.

De 35-jarige Pool uit Maurik die is opgepakt omdat hij de vluchtauto bij de aanslag op Peter R. de Vries zou hebben bestuurd is  vorige week donderdag nog aangehouden voor een bedreiging. Dat hebben buurtbewoners gezegd tegen De Gelderlander. De verdachte Kamil E. heten zou een eenmanszaak hebben gehad met Maurik als vestigingsplaats. 

Vorige week donderdag vond er op zijn adres een inval plaats omdat er berichten waren dat hij een vuurwapen voorhanden zou hebben gehad. E. werd daarna voor verhoor als verdachte meegenomen en daarna weer op vrije voeten gesteld.

Nachtmerrie

Peter R. de Vries werd dinsdagavond even voor 19.30 neergeschoten in de Lange Leidsedwarsstraat, dichtbij het Leidseplein, in het centrum van Amsterdam. Van dichtbij werden meerdere schoten afgevuurd. De Vries werd zwaargewond naar het VU-ziekenhuis gebracht. Zijn zoon, de advocaat Royce de Vries, verstuurde woensdagmorgen een tweet:

De dader vluchtte in de richting van de Spiegelgracht waarna hij volgens een getuige half rennend een café op de hoek van de Prinsengracht passeerde in de richting van de Vijzelstraat.

Op de Prinsengracht is voor de schietpartij een Renault Kajdar met alleen een bestuurder aan boord gezien, vertelde een getuige aan Crimesite. Deze auto met is waarschijnlijk de auto geweest die de schutter heeft opgepikt. De twee mannen uit Tiel en Maurik zaten dan ook waarschijnlijk in die auto.

Een Renault Kajdar is op de A4 bij Leidschendam door een arrestatieteam onderschept. Volgens de politie is een van de inzittenden de vermoedelijke schutter. In Amsterdam-Oost is dinsdagavond een derde verdachte (18) opgepakt. Hij is woensdagmorgen heengezonden en geen verdachte meer.

Op de A2 zou na de schietpartij ook een arrestatie zijn geweest. Beelden daarvan circuleerden op internet. De politie heeft daar niets over losgelaten. Mogelijk was die arrestatie in een ander onderzoek of een vergissing. Het is ook mogelijk dat die beelden toch langs de A4 zijn gemaakt.