Verdachte Tilburgse moord voor de rechter

Donderdag dient voor de rechtbank in Breda een pro forma-zitting over de moord op Hakki Yesilkagit (foto) in de Mahlerstraat in Tilburg in 2006. Murat K. staat hiervoor terecht. Hij werd in november vorig jaar aangehouden.

2007

De 48-jarige Turk Yesilkagit werd op 23 juni 2006 ’s nachts doodgeschoten in zijn auto. Dat gebeurde vlak nadat hij was aangekomen bij zijn huis in de Mahlerstraat in Tilburg. In april 2007 is K. ook al aangehouden als verdachte voor deze moord, maar later wegens gebrek aan bewijs weer vrijgekomen. Enige jaren geleden meldde zich beschermde getuige Hidir K.. Deze noemde K. als dader van de moord op Yesilkagit. Hidir K. verklaarde ook belastend over de recent door de rechtbank vrijgesproken verdachten van de moord op vastgoedmagnaat Willem Endstra in 2004.

Abbasov

Murat K. was volgens getuige Hidir K. deel van een clubje mensen die geweldsmisdrijven pleegde en ook opdrachten zou hebben aangenomen van Willem Holleeder en Dino Soerel. Murat K. zou volgens de getuige ook hebben geweten van de moordplannen op Endstra.

K. zou de moord op Yesilkagit (volgens een andere getuige dan Hidir K.) hebben gepleegd samen met de Azerische Rus Namik Abbasov. Die laatste werd door justitie beschouwd als de man die Endstra daadwerkelijk liquideerde en in 2012 overleed in zijn cel.

Husky

In het moordonderzoek (“Husky”) over Yesilkagit valt ook de naam van Ziya G. die geldt als een vriend van Murat K.. G. was ook verdachte in de Endstra-zaak en verblijft waarschijnlijk in Turkije. G. pleegde met K. samen ooit een gewapende overval, aldus de politie, en was met hem betrokken bij een schietpartij.

In de woning van een andere verdachte die contact had met Ziya G. is een handgeschreven briefje met alleen daarop de naam ‘Hakki Yesilkagit’ gevonden.