Verdachten grote cokezaak op vrije voeten

Op één na zijn alle verdachten in het grote cocaïne-onderzoek 26Riesling op vrije voeten gesteld door de rechtbank van Amsterdam. Alleen een Colombiaanse verdachte blijft vastzitten. Advocaten in de zaak zeggen te vermoeden dat het onderzoek verband houdt met onderzoeken naar corruptie bij de Rotterdamse Douane.

Door @Wim van de Pol

Het Openbaar Ministerie vermoedt dat ongeveer elf verdachten deel uitmaakten van een criminele organisatie, die onder meer 500 kilo cocaïne Nederland binnenbracht. Onder hen is de eigenaar van een Rotterdams transportbedrijf en de directeur van een fruitonderneming uit Bleiswijk. Die laatste was één van de zes verdachten die al eerder op vrije voeten waren gesteld.

Corruptie

Het onderzoek Riesling is van het landelijk parket. Het Rotterdamse parket onderzoekt in twee separate zaken de mogelijke corruptie en banden met drugshandelaren van twee naaste collega’s bij de Douane: “Doussie” (naar Gerrit G.) en “Stekelbaars” (naar Gertie V.). In het dossier van douaneman Gert V. onderzocht de recherche banden met fruithandelaar Jerry R., een verdachte in het 26Riesling-onderzoek.

Chris

Opvallend in het Riesling onderzoek is een gesprek dat werd afgeluisterd met microfoons in een ruimte in de verdachte transportonderneming. Daarin is ene “Chris” aan het woord die een coördinerende rol lijkt te spelen in drugstransporten. Volgens officier van justitie Justin Louman is de identiteit van deze Chris onbekend: ‘Ik heb er geen weet van wie Chris is, ook de politie zou hem graag willen spreken’.

Advocaat Michel van Stratum, die één van de eigenaren van de transportonderneming bijstaat, wees er de rechtbank op dat er in twee andere onderzoeken waar hij inzage in heeft gehad, een man voorkomt die Chris wordt genoemd maar in werkelijkheid I. A. zou heten.

300 kilo

In het onderzoek Doussie observeerde politie een ontmoeting tussen een medeverdachte van douanier Gerrit G. (Dennis van den B.) en “Chris”. Dezelfde Chris voert ook gesprekken met verdachten in weer een ander onderzoek (Hulst) waar ook Dennis van den B. en Gerrit G. in verdachte zijn. Hulst is het onderzoek naar de vangst van 300 kilo cocaïne op 9 december 2013, waar Doussie uit is voortgekomen. Chris is overigens voorzover bekend in geen van de drie onderzoeken verdachte.

Officier Louman zag geen relaties tussen andere onderzoeken en het onderhavige van 26Riesling. ‘Ik zie het verband en de relevantie niet. Een verband is mij niet bekend’, zei hij.

2018

Het onderzoek kan nog zeer lang duren. Zo moeten er nog rechtshulpverzoeken worden afgehandeld met België, Ecuador, Spanje en Thailand. Ook is het Nederlands Forensisch Instituut nog bezig met kraken van pgp-telefoons van verdachten.

In het onderzoek Hulst en ook in Doussie zijn er al berichten uit pgp-telefoons van verdachten ontcijferd en ook namen bekend geworden waarmee de verschillende verdachten via de pgp met elkaar communiceerden. Het is goed mogelijk dat de gekraakte telefoons van bepaalde verdachten in het 26Riesling-onderzoek relaties en communicatie met verdachten in andere onderzoeken zal blootleggen.

Al met al zal het tot diep in 2017 en wellicht zelfs tot in 2018 duren voordat de zaak toe is aan inhoudelijke behandeling. De verdachten zijn geschorst tot aan de inhoudelijke behandeling.

Zie ook:

Langzamerhand komen de geheimen boven (#2)

Langzamerhand komen de geheimen boven (#1)