Vier maanden cel voor uitgeven valse paspoorten aan zware criminelen

Een vrouwelijke (ex) gemeente-ambtenaar die voor de rechtbank in Den Haag terechtstond voor het uitgeven van valse paspoorten en een rijbewijs aan twee zware criminelen is veroordeeld tot vier maanden cel, acht maanden voorwaardelijk en 120 uur taakstraf. Dat heeft haar advocaat Michel van Stratum gezegd. Het Openbaar Ministerie had twee weken geleden tien maanden onvoorwaardelijke celstraf geëist.

Flor B.

De Belg Flor B. (foto rechts) die in België verdacht is van grootschalige cocaïnehandel was één van de personen die een vervalst paspoort kreeg van de 32-jarige Haagse vrouw, die voor de gemeente Noordwijk op detacheringsbasis werkte. Ook een Amsterdammer, die verdachte is in een groot drugsonderzoek, kreeg volgens het Openbaar Ministerie een vals paspoort. Het Openbaar Ministerie had op de zitting de namen genoemd van de personen aan wie de valse documenten waren uitgereikt.

Onderzoek van de Rijksrecherche en de Koninklijke Marechaussee bracht aan het licht dat de paspoorten en het rijbewijs waren uitgegeven op bestaande namen maar met de foto’s van personen die niet bij die namen hoorden.

De vrouw had de opdracht gekregen van een opdrachtgeefster, ene “Esma”. Er loopt momenteel politie-onderzoek naar deze vrouw. Zij is niet aangehouden in de zaak.

Stichtse Vecht

De verdachte zei te zijn benaderd voor het maken van de documenten door Esma en van haar 5.000 euro te hebben ontvangen. Op de zitting kwam naar voren dat deze vrouw heeft gewerkt als gemeenteambtenaar voor de gemeenten Stichtse Vecht en Dordrecht. De verdachte werkte (ook op detacheringsbasis) in de gemeenten Stichtse Vecht, Westland, Rotterdam, Den Haag en Naaldwijk.

Volgens haar advocaat was de vrouw slachtoffer van een loverboy, en werd ze gedwongen aan de paspoortdeal mee te doen om geld te leveren.

Advocaat Van Stratum had op de zitting gezegd dat de screening van gemeente-ambtenaren, zeker in de Haagse regio, maar ook elders in Nederland ver onder de maat zou zijn. Van Stratum: ‘De controle op een verklaring van goed gedrag is er vaak nauwelijks. Het is mogelijk om op een oude VOG aangenomen te worden. Verder zou er voor dit soort gevoelige functies een antecedentenonderzoek moeten zijn en dat is er niet bij gemeenten. Banken hanteren een effectievere screening. Bijvoorbeeld ook door het laten invullen door sollicitanten van een vragenlijst over het eigen gedrag.’

Uit landelijk onderzoek bleek deze zomer dat bij gemeenten frequent onregelmatigheden voorkomen bij de uitgifte van paspoorten.

Zie de eerdere berichten:

OM: vervalste paspoorten waren bestemd voor Belgische verdachte Flor B.

OM: Haagse vrouw gaf vervalste paspoorten uit aan drugshandelaren