Vrijspraken in mega-cokezaak Otton

Vier mannen die werden verdacht van betrokkenheid bij de invoer van 4.050 kilo cocaïne via de wrakke zeesleper Otton in 2003 zijn dinsdagmiddag door de rechtbank van Amsterdam vrijgesproken. Tegen M. P. (51) en Thom B. (61) was zes jaar geëist.

Rens W. (47) moest, als het aan justitie lag, twee jaar de cel in en voor Heino B. (49) was al vrijspraak gevraagd.

‘Onvoldoende betrouwbaar’

Rechtbankvoorzitter Cohen Tervaert sprak hen ook vrij van lidmaatschap van een criminele organisatie. De rechtbank liet niets heel van de verklaringen van drie getuigen waarop het bewijs vooral steunde. ‘Onvoldoende betrouwbaar’, sprak Cohen Tervaert. Een van de getuigen, Wout van Kouwen, had delen van zijn verklaringen uit openbare bron verkregen.

Slechte gezondheid

Hensley J., die zelf al negen jaar celstraf had gekregen wegens betrokkenheid in de zaak, bracht volgens de rechtbank zijn eigen rol minder prominent naar voren en had eerdere verklaringen ingetrokken. Getuige Harry W. kon niet ter zitting verschijnen vanwege een slechte gezondheid. Daardoor was de verdediging niet in de gelegenheid geweest hem ter zitting te ondervragen.

Spijtig

Ander steunbewijs, zoals verklaringen van spijtoptanten uit het Colombiaanse drugskartel, afgeluisterde telefoongesprekken, peilzenders in auto’s en gegevens van één-op-één-telefoons, was volgens de rechtbank ook onvoldoende. Cohen Tervaert noemde het ‘spijtig dat de verdachten zo lang in spanning hebben moeten leven’.

Antwerpen

De Otton kwam, na drie eerdere coketransporten, via Zuid-Amerika naar Antwerpen, maar werd in Vlissingen afgemeerd vanwege een haperende motor. Daar werd na een tip van de Amerikaanse Drug Enforcement Administration in een verborgen compartiment de lading cocaïne gevonden. Het was destijds de grootste cocaïnevangst ooit.

Opluchting

Volgens justitie waren M. P. en Thom B. de coördinatoren van het transport. Rens W. had de lading van de boot moeten halen en Heino B. zou, volgens de officier van justitie, als onderaannemer in het onderhoud van schepen in de havens van Amsterdam en Antwerpen een veilige plek hebben geregeld om de drugs van boord te halen. De opluchting bij de vier en hun families was hoor- en zichtbaar.

Het vonnis.

Zie ook:

Zes jaar eis in Otton-zaak

Een woedende en ontlastende getuige (UPDATE)

Voetbalsponsor ontkent cocaïne-import

De Spaanse transacties van Wout van K.