‘Hard bewijs’ banden Bouterse en drugsbaron

De Amerikaanse anti-drugseenheid DEA heeft hard bewijs dat de Surinaamse president Desi Bouterse nauwe contacten heeft gehad met een van de grootste drugscriminelen uit de regio Suriname. Dat schrijft NRC Handelsblad zaterdag op basis van uitdraaien van de satelliettelefoon van de crimineel.

Shaheed "Roger" Khan werd in 2009 in de VS voor onder andere cocaïnehandel tot veertig jaar celstraf veroordeeld. Hij was in 2006 in Paramaribo gearresteerd.

Parlementariër

Khan zou veel contact hebben gehad met Bouterse tussen eind 2005 en juni 2006, toen de huidige Surinaamse president nog parlementariër was.

In 2011 bleek al uit diplomatieke contacten die via WikiLeaks lekten, dat Bouterse en Khan 'sociale en operationele banden' zouden hebben gehad. Hard bewijsmateriaal is echter nooit openbaar gemaakt.

Piet W.

Uit de bronnen van NRC blijkt dat de Bouterse en Khan onderdeel van een drugsnetwerk waren. De in 2012 aangehouden Piet W. en Dino Bouterse, de zoon van, zouden bij de organisatie horen. Dino Bouterse werd drie weken geleden in Panama opgepakt op verdenking van cocaïnesmokkel.

 

Inez Weski, advocaat van Bouterse, heeft tegen NRC gezegd niet te kunnen reageren. In Paramaribo vraagt men zich af of er überhaupt wel gereageerd moet worden, aldus de advocaat.

Khan als getuige

Wel wilde Weski kwijt dat in de zaak tegen Piet W., die de advocaat ook verdedigd, Khan via een videoverbinding als getuige zal worden gehoord. Zij zegt dat er geen relatie tussen W. en Khan is, en daarom heeft Weski hem als getuige opgeroepen.

Lees ook:

Bouterse duikt op in NL-dossier

Surinaams onderzoek enorm

Recherche meldde infiltratie niet

De kennis van Piet W.