Waarom moest neef Stuart Markiet (41) dood?

Op donderdag 5 september begint in de rechtbank Rotterdam de strafzaak tegen de tweelingbroers Melvin en Kevin M. (28) die worden verdacht van de doodslag op hun neef Stuart Markiet (41) in Rozenburg, in 2015. Centrale vraag in de rechtszaak zal zijn waarom Markiet dood moest, want over het motief van de twee broers is nog niets bekend.

Twee weken vermist

Het lichaam van Schiedammer Stuart Markiet werd op 22 april 2015 uit de Nieuwe Waterweg gevist bij Rozenburg. Markiet, vader van drie jonge kinderen, was vermist sinds 6 april toen hij op de fiets van huis vertrok in Schiedam-Oost. Volgens justitie overleed hij door een krachtige klap op het hoofd en in het gezicht met een hard en kantig voorwerp. Ook werd hij tegen de linkerzijde van het lichaam gestompt en getrapt. Dat zou zijn gebeurd in een woning aan de Schieweg in Rotterdam. Daarna werd het lijk verborgen en vervolgens met een auto vervoerd en gedumpt in de Nieuwe Waterweg.

Europa’s Most Wanted Lijst

De tweelingbroers Melvin en Kevin M. stonden sinds september 2015 op de Nationale Opsporingslijst en op Europa’s Most Wanted Lijst. Ze doken onder in Bolivia en Peru nadat eerder een 28-jarig familielid uit Rotterdam was aangehouden. Deze man werd vrijgelaten wegens gebrek aan bewijs. Drie getuigen uit de familiekring wezen de tweelingbroers aan als de daders. Er werd vaak vanuit gegaan dat de in Paramaribo geboren Stuart Markiet de oom van de tweelingsbroers was, maar het bleek een neef,

Drie jaar voortvluchtig

Pas in december vorig jaar werd Melvin K. opgepakt nadat hij ruim drie jaar op de Nationale Opsporingslijst stond. Kevin M. werd in mei 2018 opgepakt op Schiphol. Tijdens een pro-formazitting in augustus 2018 ontkende hij zijn neef te hebben gedood en wees hij aangetrouwde familieleden aan als de werkelijke daders.

Over het motief van de moord is nog niets bekend, maar advocaat Ferre Dijkers van een van de broers repte eerder over “langlopende spanningen tussen de familieleden en Stuart Markiet”.