Wapenverdachte Jan B. in januari voor rechter

De 65-jarige Brabander Jan B., verdacht van het leveren van wapens aan criminelen, staat volgend jaar januari voor de rechter. Dat meldt het Brabants Dagblad zaterdag.

Jan B. is verdachte in meerdere zaken. Het Openbaar Ministerie in Breda vervolgt hem voor het dumpen van een stoffelijk overschot in een kanaal. Volgens Brabantse media is slachtoffer Freddy Janssen een voormalig lid van motorclub No Surrender. B. staat in januari voor de rechter omdat dna van hem is gevonden op een vuurwapen in een loods in Nieuwegein. Daar werd vorig jaar een enorm wapenarsenaal gevonden.

Link naar liquidaties

De Amsterdamse recherche koppelt de wapenvondsten en Jan B. aan liquidaties in onder meer de Amsterdam onderwereldoorlog. Gevonden wapens in het onderzoek naar de dubbele liquidatie in de Amsterdamse Staatsliedenbuurt in december 2012, zouden aan Jan B. zijn te linken. B. ontkent betrokkenheid bij de Nieuwegeinse wapenvondst. Zijn advocaat Brian de Pree zegt dat er slechts op één handvuurwapen dna-materiaal van zijn cliënt is aangetroffen. Desondanks blijft B. in die zaak vastzitten. Het onderzoek naar liquidaties en een wapenvoorraad in Nieuwegein heeft de naam 26Koper. Verder vervolgt justitie hem voor de meer dan zestig automatische wapens en granaten die in 2015 in een pand van B. in Hulten zijn aangetroffen.

Volgens het Brabants Dagblad heeft B. in verhoor met de politie tot nog toe gezwegen. De verwachting is dat hij op zitting zal praten. “Maar hij gaat het dan zeker niet hebben over anderen,” verzekert advocaat De Pree.

26Koper

Crimesite heeft eerder geschreven over onderzoek 26Koper naar de liquidaties en Nieuwegeinse wapenvondst.

Vriend Scekic ook getuige in liquidatiezaak

Beelden liquidatie

Utrechtse Montenegrijn geliquideerd in Utrecht

Tweede verdachte in Huizense moord aangehouden

Kan het OM moordplannen bewijzen?

Groep verdacht van zeker vier moorden (UPDATE)