Wat er vaststaat over Rico (en wat niet)

Ricardo R. V. (alias “Rico”, 42) zal waarschijnlijk binnen enkele maanden aan Nederland worden uitgeleverd door Chili. Hij wordt door het Openbaar Ministerie in Amsterdam verdacht van witwassen en drugshandel.

Door @Wim van de Pol

Het Openbaar Ministerie in Amsterdam wil hem hier vervolgen voor lidmaatschap van een criminele organisatie, witwassen en voorbereidingen van drugshandel. Waar dat laatste precies over gaat – en of daar grote transporten bij zijn – is onbekend. Zijn advocaat zegt nog slechts over een minimaal dossier te beschikken.

Interpol

Rico zou volgens Chileens media in Chili zijn aangekomen op 14 oktober, met een vlucht vanuit Dubai, en overstap in Sao Paulo. Hij nam bij aankomst zijn intrek in het Hyatt Hotel in Santiago, vergezeld van een vrouw met Colombiaanse nationaliteit. Op 17 oktober zou er volgens Chileense media een melding zijn uitgegaan van Interpol Chili naar Nederland dat R.V. daar verbleef. Nederland verzocht toen vervolgens via diplomatieke kanalen om zijn aanhouding en uitlevering. Dat is een gebruikelijke procedure als een land kennis heeft van het verblijf van een verdachte in een ander land. Op 20 oktober is Rico aangehouden.

R. heeft drie ondernemingen in Colombia, zo blijkt uit openbare bronnen. Een investeringsmaatschappij in onroerend goed (Inca), een wisselkantoor en een autobedrijf. Ook in Chili zou hij een onderneming bezitten, aldus Chileens media.

Strafblad

Het strafblad van Rico vertoont één feit dat verband houdt met cocaïnehandel. In 1990 is hij aangehouden en veroordeeld in Duitsland voor cocaïnehandel. Hij kreeg een celstraf van 11 jaar waar hij er zeven van uitzat.

In 2012 kwam hij opnieuw enige tijd vast te zitten, ditmaal op verdenking van witwassen. Hij had 35 duizend euro voorhanden en een groot aantal telefoons. In die zaak is hij door de politierechter vrijgesproken.

In Chileense media is gesuggereerd dat Rico verdachte was in een cokezaak uit 2011. Hij zou zelfs enige tijd zijn aangehouden voor 124 kilo cocaïne, die werd ontdekt door de douane in de Rotterdamse haven in een container. Hoofdverdachte daarin was de Amsterdamse Spanjaard Mario Magan Tier, die in 2015 werd geliquideerd in Amsterdam. Twee advocaten die in deze zaak (die nog steeds loopt) betrokken zijn ontkennen tegen Crimesite dat Rico R.V. in dit dossier voorkomt. Ook zijn eigen advocaat Leon van Kleef ontkent dat.

Witwassen

De geruchten die over Rico de ronde doen zijn talrijk. Volgens bronnen van Crimesite ging hij om met een reeks figuren in de Amsterdamse onderwereld, zoals de in 2014 geliquideerde Gwenette Martha.

Het Openbaar Ministerie heeft hem echter nooit in grote drugszaken of zaken met een levensdelict kunnen vervolgen.

Levensdelicten

In de Chileense pers werd Rico in verband gebracht met de ‘Mocro War’ in Amsterdam en ’twee’ levensdelicten. Het Openbaar Ministerie ontkent dat zijn uitlevering in verband staat met levensdelicten.

Advocaat Leon van Kleef zegt dat het hem ‘niets zou verbazen’ als deze suggesties bij de Chileense pers zijn ingefluisterd door de Nederlandse politieliaison in Chili of Nederlandse journalisten.

1,5 miljoen

Van Kleef bevestigt berichten in Het Parool en in De Telegraaf bevestigd dat Ricardo R. V. door het Openbaar Ministerie in Amsterdam in verband wordt gebracht met de vondst van 1,5 miljoen euro en een stel vuurwapens, in juli vorig jaar in woningen in Amsterdam, Badhoevedorp en Amstelveen. Ook zijn toen 48 dure horloges gevonden. Twee Chilenen van 40 en 46 zijn verdachte in die zaak, maar zitten niet vast.

Uitlevering

In Chili moet de rechter nu toestemming geven voor de uitlevering van “Rico” R.V..

Nederland heeft geen uitleveringsverdrag met Chili. Dat betekent dat het uitleveringsverzoek van Nederland door de Chileense rechter in het licht van algemene internationale verdragen zal worden beoordeeld, bijvoorbeeld het verdrag over de bestrijding van drugshandel. Op dit moment ligt er volgens Van Kleef nog geen uitleveringsverzoek. De procedure in Chili kan wel enkele maanden duren.

In Chileense media is geschreven dat Rico ook door Spanje en Duitsland met strafbare feiten in verband wordt gebracht. Van Kleef: ‘Hierover heb ik geen snipper dossier. Ik weet daar niets van.’

Zie ook:

De paspoorten en observatiefoto’s van Rico