Deal kroongetuige Nabil B.: 12 jaar cel

De deal die kroongetuige Nabil B. heeft gesloten is uitgelekt. In ruil voor zijn verklaringen over de organisatie van Ridouan Taghi (foto) gaat het Openbaar Ministerie 12 jaar cel tegen B. eisen. B. wordt vervolgd voor betrokkenheid bij de moord op Ranko Skecic en Hakim Changachi en deelname aan de moordplannen op Adelkarim el A. en Khalid H.

De inhoud van de deal tussen Nabil B. en justitie is uitgelekt via het AD.

1500 pagina’s

Kroongetuige Nabil B. heeft 41 verklaringen afgelegd, totaal ruim 1500 pagina’s. In combinatie met ontsleutelde pgp-berichten vormen de uitgebreide en gedetailleerde verklaringen volgens het OM sterk bewijs tegen Ridouan Taghi en zijn medeverdachten. B. heeft ook belastend verklaard over zijn eigen rol. Naast zijn betrokkenheid bij de 2 bovengenoemde liquidaties en moordplannen wordt B. ook deelname aan een criminele organisatie ten laste gelegd.

8 liquidaties

Volgens Nabil B. liet Ridouan Taghi 8 liquidaties plegen. Martin Kok, Mohammed Alarasi, Samir Jabli, Hakim Changachi, Wout Sabee, Ranko Scekic, Ronald Bakker en Samir Erraghib werden volgens de kroongetuige allemaal in opdracht van Taghi geliquideerd. In verschillende zaken zijn al uitvoerders veroordeeld, zoals voor de liquidatie van Hakim Changachi en Samir Erraghib. Voor andere onderzoeken zitten verdachten vast, waaronder voor de liquidatie van Martin Kok, Ronald Bakker, Ranko Scekic en Wout Sabee.

Onvoldoende

Kort nadat bekend was geworden dat Nabil B. was overgelopen naar justitie werd zijn broer die niets met criminaliteit te maken had in zijn kantoor in Amsterdam-Noord vermoord. Justitie gaat ervan uit dat dit (ook) in opdracht is gebeurd van Ridouan Taghi. Het OM erkende later dat de beveiliging van de familie van de kroongetuige onvoldoende was geweest.

Vervelend

Het Parool publiceerde eerder over de inhoud van de verklaringen van de kroongetuige. Naar aanleiding daarvan heeft advocaat Nico Meijering heeft aangifte gedaan van schending ambtsgeheim door de politie en/of het Openbaar Ministerie. Nu ook de deal met de kroongetuige op straat ligt zegt het OM tegen het AD: ‘Wij willen vooruitlopend op de volgende zitting niet reageren en vinden het vervelend dat dit nu naar buiten komt.’ De advocaat van Nabil B. deed er het zwijgen toe.