Dodelijke rip vooraf aan dubbelmoord Nijmegen

De politie is in het onderzoek naar het doodschieten van Ulas Iskar (37) in februari 2016 in het West-Brabantse Ossendrecht gestuit op een relatie met de geruchtmakende dubbelmoord op twee Nijmeegse broers in mei vorig jaar.

Door @Wim van de Pol

Op 16 februari 2016 zagen buurtbewoners ’s nachts in de buurt van de woning van Ulas Iskar aan de Burgemeester van Gilshof in Ossendrecht een groep van ongeveer acht rennende mensen. In die woning zijn die nacht het lichaam van Iskar en een wietkwekerij aangetroffen. De politie gaat in die zaak uit van een rippartij door mensen van Bulgaarse en Marokkaanse afkomst. Bij het Team Criminele Inlichtingen (TCI) van de politie is informatie binnengekomen over een groep Bulgaren die kwekerijen zou rippen.

Duim

Een bron die het onderzoek goed kent stelt tegen Crimesite dat op de duim van Iskar in Ossendrecht in februari 2016 dna is aangetroffen. Na onderzoek is volgens die bron komen vast te staan dat dit dna overeenkomt met het dna-profiel van ene Najim Echargui. Dat zou betekenen dat deze verdachte is (geweest) in de Ossendrechtse zaak.

In dat onderzoek heeft de politie nu vier verdachten in beeld. Twee zitten vast. Een vrouw uit Bergen op Zoom, die deze maand werd opgepakt, is weer vrijgelaten door de rechter-commissaris, maar nog wel verdacht. Verdachte Karim C. werd vorige week op vrije voeten gezet.

Najim Echargui is geen verdachte meer want hij is overleden.

Winkelcentrum

Enkele maanden na de schietpartij in Ossendrecht in februari 2016 vielen er op klaarlichte dag schoten in café Istanbul in winkelcentrum Malvert te Nijmegen. Op 9 mei 2016 zijn toen Najim (34) en Othman (32) Echargui doodgeschoten. De twee waren bekenden van de politie.

In 2013 stonden ze terecht voor poging doodslag, na een schietpartij in Nijmegen. Hiervoor werd Najim vrijgesproken en kreeg Othman van de rechtbank zes jaar cel.

Bovendien kwam het dna van Najim Echargui voor het in het moordonderzoek in Ossendrecht.

Infiltratieactie

In het onderzoek naar de moord op Najim en Othman Echargui werden de broers Giordan en Björn D. aangehouden. Met de bewijsvoering wilde het aanvankelijk niet erg vlotten. Eén van de broers kwam op vrije voeten maar werd later weer vastgezet.

Het Openbaar Ministerie zette een infiltratieactie in. Drie agenten positioneerden zich onder dekmantel als criminelen en maakten zo contact met de verdachten.

De twee broers D. zitten nu nog vast. Op een pro forma-zitting deze week sprak de officier van justitie desgevraagd niet over een verband tussen de zaak van Najim Echargui en de Ossendrechtse zaak. De inhoudelijke behandeling in de Nijmeegse zaak staat nu gepland voor februari 2017.