‘Douane torpedeerde onderzoek naar eigen corruptie’ (UPDATE)

De top van de Douane heeft een grootschalig onderzoek naar de omvang van corruptie door eigen medewerkers in de Rotterdamse haven tegengehouden. Dit hebben goed ingevoerde bronnen bij ministeries en opsporingsinstanties tegen RTL Nieuws gezegd.

Jager en prooi

Het onderzoek dat werd tegengehouden richtte zich op ‘kwetsbaarheden’ in de Rotterdamse haven bij alle opsporings- en handhavingsdiensten, dus ook bij FIOD en politie. Het was een drie jaar durend wetenschappelijk onderzoek in opdracht van Politie en Wetenschap: ‘Als de prooi de jager pakt’. Uit interviews met 119 betrokkenen in de Rotterdamse haven was gebleken dat er tussen 1996 en 2016 ‘tal van aanwijzingen’ waren dat er veel meer ‘opzettelijke’ integriteitschendingen zijn dan tot nog toe bekend is. Vooral bij douanepersoneel. Bij de Douane gingen de luiken volgens RTL toen dicht.

Parlementaire enquete

Het zou gaan om honderden aanwijzingen, vooral bij Douanepersoneel, van meewerken aan (vooral) drugstransporten. Of die aanwijzingen ook hard te bewijzen zijn is afwachten.

Het onderzoek werd begeleid door oud-hoogleraar Cyrille Fijnaut. Hij geldt binnen de politie als gezaghebbend criminoloog. Fijnaut noemt het ‘bizar’ dat medewerking aan het onderzoek werd gestaakt. Hij pleit voor een parlementaire enquête.

In antwoord op Kamervragen van D66 heeft minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid eerder alleen over tegenwerking van het onderzoek door een ‘aantal medewerkers in de haven’. Hij noemde de Douane toen niet.

Uit gegevens die EenVandaag woensdag naar buiten brengt blijkt dat sinds 2017 elf douaniers strafontslag kregen.

Er zijn twee grote strafrechtelijke onderzoeken geweest waarin douaniers zijn veroordeeld voor meewerken aan cocaïnetransporten, naar Gerrit G. en naar Gertie V.. Er lopen nu in ieder geval nog twee grote onderzoeken naar corruptie door douaniers.