Zomer met geweld aan de Costa del Sol

Echt rustig is het nooit aan de kust tussen Málaga en Estepona. Maar deze zomer was de Spaanse Costa del Sol toneel van opvallend veel spanning en geweld in de onderwereld. Vorige week werd onder een viaduct van de snelweg A7 bij Marbella een zwaargewonde Schot gevonden. Hij had schotwonden en een opengesneden gezicht.

Mes

Bij de man waren zijn mondhoeken ingesneden met een mes zodat zijn gezicht in tweeën lag. Eerst sneden de aanvallers de oren van de man af, daarna schoten ze met pistolen voorzien van geluiddempers in zijn beide voeten om als laatste de mondhoeken onder handen te nemen. De mishandeling zou langs de snelweg zijn gebeurd. De man overleefde en ligt in een ziekenhuis.

Volgens Spaanse media denkt de politie aan de afrekening tussen Britse criminelen. In de onderwereld van Glasgow zouden dezelfde methoden worden toegepast. Op het moment dat de Schot te grazen werd genomen was hij net drie uur in Spanje. Volgens El Confidencial probeert de recherche vast te stellen of er een Britse criminele groep die in Marbella gevestigd is met de aanval te maken kan hebben.

Estepona

Vorige week schoot de politie de Engelse crimineel Sean Hercules dood in een vuurgevecht bij een hotel in Estepona, een kustplaats westelijk van Marbella. De man opende het vuur op de agenten toen die hem wilde ondervragen nadat hij de plaats van een verkeersongeluk had verlaten waarbij getuigen hadden gezien dat hij een vuurwapen bij zich droeg. De man had een zwaar strafblad met drugs- en wapenfeiten.

Los Monteros

Een paar uur na dit vuurgevecht, vorige week maandag, werd in Altos de los Monteros, een explosief gevonden. Altos de los Monteros ligt in de bergen op een afstandje van Marbella. Het bleek om een bom te gaan met ontsteker, en dynamiet als explosief, die op afstand tot ontploffing gebracht kon worden. Bomexperts hebben het object ter plaatse laten ontploffen. Ook hier denkt de politie aan een relatie met georganiseerde criminaliteit.

Kerk

Begin mei vond in een westelijke voorstad van Marbella (San Pedro de Alcántara) een Spaanse crimineel de dood pal voor een kerk. Het slachtoffer was de 36-jarige David Ávila (alias “El Maradona”), trotse bezitter van een skybox bij Real Madrid. De man wilde net in zijn auto stappen nadat zijn zoontje de heilige communie had gedaan. Ávila werd volgens Spaanse media door de recherche beschouwd als één van de grotere drugshandelaren van de Costa del Sol.

Winkelcentrum

Een dag daarna werd een Noord-Afrikaanse man bevrijd uit een ruimte achter het bekende winkelcentrum La Cañada, in Marbella. Hij was daar 24 uur lang vastgehouden. Op 7 mei meldde zich een man en een vrouw bij het ziekenhuis Costa del Sol in Marbella. Ze waren 24 uur gegijzeld geweest en zwaargewond. De vrouw was geslagen en overleefde. De man bleek al dood te zijn toen de politie arriveerde. Hij had verschillende kogelwonden en bleek te zijn gefolterd.

Brand

Begin augustus vloog een luxeauto in brand in de jachthaven Puerto Banus. De auto had een Marokkaans kenteken. De inzittenden, die Nederlands zouden zijn, bleven ongedeerd. Volgens El Confidencial is over de oorzaak van de autobrand nog niets bekend geworden.

Een paar dagen na dit incident staken mannen met capuchons ’s nachts het bekende restaurant Wallace Marbella langs de snelweg bij Puerto Banus in brand met benzinecontainers.

Olivia Valère

Eind augustus was er een schietpartij op de parkeerplaats van uiterst exclusieve, en vooral dure, club Olivia Valère bij Marbella waar en Nederlander en een Belg zouden zijn beschoten door een onbekende die hen had opgewacht. Ze werden in een ziekenhuis behandeld.

Schreeuwen

In Mijas (in de bergen boven Fuengirola) werden op 17 augustus twee Zweden gegijzeld en gemarteld. Buurtbewoners alarmeerden de politie nadat ze schreeuwen hadden gehoord. Toen de politie ter plaatse kwam bleek één van de slachtoffers niet meer te redden, hij stierf ter plaatse. De ander werd met steekwonden en kogelwonden naar een ziekenhuis vervoerd en overleefde. Een paar uur later werden drie Zweden aangehouden. Het onderzoek loopt nog.

Fiets

Er loopt ook een groot onderzoek door de Unidad contra las Drogas y el Crimen Organizado (Udyco) van de Spaanse Nationale Politie naar een liquidatie bij Guadalmina (Estepona).

Daar schoot vorige maand een man op een fiets een Spanjaard (34) van Marokkaanse komaf dood: drie kogels in het hoofd en zes in het lichaam. De fietser droeg een bivakmuts. Hij fietste naar de snelweg waar een auto klaarstond waarmee hij kon vluchten.