‘Frenkie P. hoeft niet te rekenen op gratie’

Roofmoordenaar Frenkie P. hoeft niet te rekenen op gratie, zo schrijft De Limburger. De 46-jarige Venlonaar P. kreeg in 1996 levenslange straf omdat hij als leider van de zogeheten Bende van Venlo, zeven mensen om het leven bracht.

Adviescollege

Een eerste toets voor vrijlating op humanitaire gronden door het Adviescollege Levenslanggestraften (ACL) is voor P. negatief uitgevallen. Er is geen vertrouwen in P. en het college ziet bovendien recidivegevaar.

Sinds 2017 onderzoekt het ACL bij alle levenslanggestraften of ze zich na 25 jaar kunnen gaan voorbereiden op een leven in vrijheid of niet. Na twee jaar is gratie in principe mogelijk als het college positief advies uitbrengt aan de minister van Rechtsbescherming. De minister heeft het laatste woord maar moet een negatief advies overnemen.

P. krijgt periodiek opnieuw een beoordeling.

Onmenselijk

Het ACL is in Nederland ingesteld nadat het Europese Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) oordeelde dat de levenslange straf zonder uitzicht op vrijheid die in Nederland wordt opgelegd in strijd is met de rechten van de mens en onmenselijk is.

Volgens De Limburger is Frenkie P., voor zover bekend, de derde gedetineerde in Nederland over wie het college heeft geadviseerd. Een voorgaand advies was positief, een tweede half-positief (wel re-integratie-activiteiten, maar nog geen proefverlof). Frenkie P. kreeg als eerste een negatieve beoordeling.

Zie voorgaande berichten over P.:

OM eist 6 jaar tegen lid van Bende van Venlo

De boezemvriend van Frenkie P.

Dit is Frenkie P. van de Bende van Venlo