‘Getuige geïnstrueerd in Staatsliedenbuurt-zaak’

De advocaat van één van de tot levenslang veroordeelde mannen voor de dubbele moord in de Staatsliedenbuurt in Amsterdam zegt dat er aanwijzingen zijn dat de getuigenverklaring van de cruciale getuige Benaouf A. is gestuurd en beïnvloed.

Door Wim van de Pol

Anouar “Popeye” B. en Adil “Kinker” A. kregen van de rechtbank levenslang voor hun bijdrage aan de dubbele moord in de Staatsliedenbuurt op Saïd Yazidi en Youssef Lkhorf op 29 december 2012. Doelwit van die aanslag was ook Benaouf A.. Hij heeft doorslaggevende verklaringen afgelegd. Bijvoorbeeld dat Popeye in de Audi van de schutters zat. Nu speelt de zaak in hoger beroep.

Benaouf A. is veroordeeld voor medeplichtigheid aan de moord op Najeb Boubouh, in Antwerpen in 2012. Hij zit momenteel in een Extra Beveiligde Inrichting. Volgens het Openbaar Ministerie probeerde een groepje mensen hem met een helikopter te bevrijden uit de gevangenis in Roermond. De broer van Youssef Lkhorf staat momenteel terecht voor twee liquidaties.

Geïnstrueerd?

De advocaat van Anouar B., Inez Weski, betoogde voor het gerechtshof van Amsterdam dat uit verschillende liquidatieonderzoeken waar Benaouf A. of Omar Lkhorf verdachte waren en uit de gedecodeerde pgp-berichten van Ennetcom valt af te leiden dat bepaalde verklaringen van Omar Lkhorf en Benaouf A. zijn geïnstrueerd. Omar Lkhorf is de broer van de vermoorde Youssef en nu verdachte in de zaak van de moord op Chahid Yakhlaf en die op Eaneas Lomp. Weski:

Vele berichten in de Ennetcom-data uit 2014, dat was de tijd dat de rechtszaak in Staatsliedenbuurt liep, wijzen op het overleggen over getuigenverklaringen. Niet uit te sluiten is dat er leugenachtig is verklaard door A., vanuit achterliggende, wraakzuchtige belangen.

Volgens haar instrueerde Benaouf A. Omar Lkhorf en komt er ook nog een derde niet geïdentificeerde persoon in de betreffende berichten voor.

Gerichte zoekslag

Weski vroeg het hof dinsdag om zowel Ben A. als Omar L. ter zitting te horen. Ook wil ze nader onderzoek laten doen in politiesystemen naar bijnamen van A. en L. en een gerichte zoekslag in de Ennetcom-data op onder meer die bijnamen.

Advocaat-generaal Frits Posthumus zei geen aanwijzingen voor instructies te zien. ‘Als die er al zijn geweest dan hebben ze niet te maken met Ebetsu [het onderzoek naar de Staatsliedenbuurt].’
Hij zegde wel toe een zoekslag te willen doen in Ennetcom-berichten die al het kader van de moord op Yakhlaf zijn geselecteerd. Het gerechtshof besluit op 20 juli over de verzoeken van Weski. De inhoudelijke behandeling in de zaken van Anouar B. en Adil A. volgt waarschijnlijk in december.