Geheime opnamen van”schutter” Latumahina (UPDATE3)

Het Openbaar Ministerie is nog volop bezig bewijs te verzamelen tegen de vermoede schutter van de vergismoord op dj Djordy Latumahina, 8 oktober 2016. De politie probeerde recent in het cellenhuis geheime opnamen te maken van gesprekken tussen Tony D. en zeker drie medeverdachten.

Door @Wim van de Pol

Dat viel dinsdagmiddag tijdens een pro forma-zitting tegen de zeven verdachten op te maken uit de woorden van officier van justitie Caroline Cnossen. Twee advocaten maakten er gewag van dat hun client tijdens een verblijf in het cellenhuis ieder samen met Tony D. in een cel werd geplaatst. Een advocaat van een derde verdachte sprak van een vergelijkbaar incident. Dat moet zijn gebeurd na de arrestatie van D. op 14 november.

Microfoons

Djordy Latumahina

Volgens de advocaat van hoofdverdachte Cedric R. opende de deur van het dagverblijf en werd een man naar binnen geschoven die leek op de man op een foto die zijn client eerder gepresenteerd had gekregen als Tony D.. Volgens Jos Rijser ging dat met de woorden: ‘je zit in wel beperkingen maar hier mag je wel bij’. De advocaat van Djurgen W., Jan-Hein Kuijpers beschreef een zelfde situatie.

Na enig aandringen gaf de officier van justitie Cnossen toe dat er tegen de verdachten ‘een middel’ was ingezet dat nog niet beschreven staat in het dossier.

De voorzitter van de rechtbank drong er bij de officier op aan snel een proces-verbaal op te maken over wat er precies is gebeurd. Vermoedelijk had de politie microfoons in het verblijf geplaatst om zo gesprekken tussen de verdachten op te nemen. Wat er is gezegd dat moet nog blijken. Cedric R. is in de ogen van justitie de organisator van de aanslag en Djurgen W. en Tony D. de schutters.

Nadruk

Dit gegeven toont een belangrijke nadruk in het politieonderzoek. Tony D. is in beeld gekomen nadat de recherche alle “blanke” criminele contacten van de verdachten in kaart bracht. D. bleek ook in een VW Jetta te rijden. Een auto die in het onderzoek in beeld is gekomen. Maar de recherche moet wel aantonen hoe hij samen met de groep andere verdachten de aanslag in de parkeergarage in Amsterdam-West voorbereidde en uitvoerde. Volgens justitie blijkt zonneklaar uit bewegingen van telefoons, telefooncontacten en de registratie van bewegingen van voertuigen dat de groep elkaar kende en samen de lokatie voor verkende en samen naar de plaats delict ging. Overigens zijn er ook beelden van de daders gemaakt.

Vriendin

Maar de advocaten zien dat geheel anders. Ook al zouden verdachten elkaar kennen en elkaar soms hebben ontmoet, of kleine geldbedragen aan elkaar hebben gedaan, dan betekent dat natuurlijk nog niet dat ze een moord aan het voorbereiden waren.

In de zaal waren de vriendin van Djordy Latumahina en een tiental andere nabestaanden aanwezig. De vriendin werd bij de aanslag, die voor een ander was bedoeld, doorzeefd met kogels en raakte zwaargewond.

Geen van de vijf gedetineerde verdachten was naar de rechtbank gekomen. Eén van de verdachten die op vrije voeten is, hij wordt in verband gebracht met het leveren van een gestolen auto, was er wel. De advocaat van weer een andere verdachte, die maar kort heeft gezeten, zei dat zijn client ‘bang was voor bepaalde mensen’ en veel medicijnen gebruikte. Daarom was deze verdachte niet verschenen.

Broeder

De officier van justitie van justitie zei ’teleurgesteld’ te zijn over ‘de onzorgvuldige manier’ waarop de infiltratie-actie van politieagenten op de partner van Tony D. naar buiten was gekomen. Volgens haar hadden agenten zich als motorclubleden aan haar opgedrongen. Volgens officier Cnossen hadden ze zich per se niet als leden van Satudarah gepresenteerd, maar als leden van een ‘Molukse motorclub’. Ze stelden dat ze aan het uitzoeken waren wie er in een VW Jetta had gereden die bij de moord is gebruikt. Ze zeiden ook:

Wij Persatuan [verenging of boederschap] laten niet zomaar een broeder neerknallen.

Anders zouden ze wel even naar de woonplaats van diegene toe rijden. Officier Cnossen onderstreepte dat de mannen de vrouw niet ‘strafwaardig’ hadden bedreigd.

Aangifte

Ook dat zagen de advocaten anders. De auto van de vrouw was ‘klemgereden’ en een jack met de tekst ‘Maluku’ wordt ook door leden van MC Satudarah gedragen. En als het niet bedreigend was geweest, waarom zouden de vriendin en Tony D. dan naar de politie zijn gestapt? Eerst vervoegden ze zich in Zaandijk en later in Amsterdam. De politie nam overigens geen aangifte op. Ook dat vinden de advocaten vreemd.

De advocaten willen dat de rechtbank de opnames die er van het incident zouden zijn gaat beluisteren.

Herkend

De verdachte Tony D. kent volgens het Openbaar Ministerie zeker drie van de andere verdachten goed en ook een voorman van motorclub No Surrender. Met die laatste is hij ooit veroordeeld voor een mishandeling, op het Leidseplein in Amsterdam.

Overigens zegt de vriendin van Tony D. hem niet te hebben herkend op de beelden die in Opsporing Verzocht te zien waren, wel dat hij erop leek. Tijdens een inval op een verblijfplaats van D. zijn een vuurwapen en een kogelwerend vest gevonden.

De rechtbank besloot aan het einde van de middag dat de vijf gedetineerde verdachten onder wie Djurgen W., Cedric en Wendell R. vast moeten blijven zitten. De rechtbank had deze week al de gevangenhouding van Tony D. bevolen. De inhoudelijke behandeling van de zaak staat voor maart volgend jaar gepland.

‘Schutter Djordy was blanke man’ (VIDEO)

Verdachten moord Latumahina blijven vast