Hof ‘biedt verontschuldigingen aan’ en stelt Endstra-arrest voor de zevende maal uit (UPDATE)

Deze week heeft het gerechtshof in Amsterdam laten weten dat een uitspraak in de zaak van een schuldeiser van de erven Endstra voor de zevende maal is verdaagd. De zaak speelt sinds 2020 bij het hof en handelt over de vraag of een fax van de in 2004 doodgeschoten vastgoedhandelaar Wim Endstra echt is of niet.

Door @Wim van de Pol

De Haagse vastgoedhandelaar Harry Pen meent miljoenen tegoed te hebben uit de nalatenschap van Endstra. De vereffenaar van de erfenis is het daar niet mee eens. De fax, die is ondertekend door Endstra, bewijst volgens Pen dat Endstra aan hem nog miljoen euro’s verschuldigd was, op basis van een serie bij name genoemde vastgoedtransacties. De vereffenaar denkt dat de handtekening onder de fax vervalst is. Op 5 augustus 2020 wees de rechtbank de vorderingen van Harry Pen af.

Verontschuldigingen

Het gerechtshof zou volgende week dinsdag uitspraak doen, maar stuurde donderdag een e-mail naar de partijen, waarin het hof ‘verontschuldigingen aanbiedt’ voor de lange tijd dat het arrest op zich laat wachten.

Het hof schrijft dat een eerdere zittingscombinatie van raadsheren al tot een conclusie was gekomen en zelfs al een beslissing had genomen. Maar:

…voordat het concept-arrest voor beoordeling werd rondgestuurd heeft echter een van de raadsheren een ongeval gehad dat voor uitval heeft gezorgd, van aanzienlijke langere duur dan aanvankelijk werd voorzien. De betrokken raadsheer is ook de komende periode nog buiten staat tot het beoordelen van het concept en mede wijzen van het arrest.

Maar dat blijkt niet de enige tegenslag voor deze kamer en zittingscombinatie van het gerechtshof.

Helaas is inmiddels ook een andere raadsheer van dezelfde combinatie nog een aantal maanden buiten staat het arrest mede te wijzen.

De zaak wordt nu ‘met voorrang’ aan een andere combinatie voorgelegd, die op 12 september arrest zal wijzen, althans zo is nu de bedoeling volgens het hof.

Waarschijnlijker

In de zaak draait het om een rapport van een externe handschriftdeskundige. In haar rapport concludeert onderzoekster Sonja Veldthuis dat het waarschijnlijker is dat het document authentiek is en ondertekend door Willem Endstra dan dat het een in elkaar geknutseld falsificaat is.

Bankier van de onderwereld

Willem Endstra had in 2002 honderden miljoenen aan vastgoedvermogen, onder meer van criminele herkomst, onder zich toen op een dag een interview van de crimineel John Mieremet met De Telegraaf een einde maakte aan zijn carrière in de bovenwereld. Vanaf woensdag 28 augustus 2002 stond Endstra bekend als bankier van de onderwereld en was hij aangeschoten wild. De banken trokken hun ruime kredietfaciliteiten in. Criminelen begonnen hem af te persen om hun geld terug te krijgen, en zakenpartners wilden hun banden met Endstra ontvlechten, en ook geld zien.

Zaken

Uit het politieonderzoek rond de moord op Endstra blijkt dat Pen en Endstra inderdaad zaken deden in het vastgoed. De erven Endstra ontkennen echter dat de gewraakte schuld echt is.

De bedrijven van Endstra onder leiding van Endstra’s broer Haico, sloten jaren geleden een transactie met de overheid waarbij 47 miljoen euro werd afgerekend. In februari onthulde Crimesite dat Haico Endstra niet lang geleden nog aan Mike J. enige miljoenen euro’s heeft betaald. J. stelt dat nog tegoed te hebben gehad van wijlen Endstra. Die schuld bestond mogelijk uit witgewassen crimineel geld.

Zie ook:

Gerechtshof komt er maar niet uit: fax van Endstra vals of niet?