Verdachten in Dubai opgepakt voor grootschalige drugshandel

Op verzoek van het Nederlandse Openbaar Ministerie zijn in Dubai twee mannen aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij grootschalige internationale drugshandel. Het gaat volgens een betrouwbare bron van Crimesite om Edin “Tito” G. en Zohair B., alias “Beertje”. Voor beide verdachten zal aan de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) een uitleveringsverzoek worden gedaan, zo meldt het OM maandagochtend.

De arrestaties maken deel uit van een door Europol gecoördineerde internationale operatie. Daarbij zijn behalve Nederland ook politie- en justitiediensten uit Spanje, Frankrijk, België, VAE en VS betrokken. Bij de aanhoudingen is door de opsporingsdiensten intensief samengewerkt met de Dubai Police Force en met de in de VAE gestationeerde Liaison Officers van de betrokken landen. In Nederland wordt het opsporingsonderzoek uitgevoerd door de Landelijke Recherche en de Regionale Recherche Rotterdam van de Nationale Politie.

‘Superkartel’

Europol spreekt van een ‘Europees superkartel dat is neergehaald in zes landen’. In totaal zijn tijdens het onderzoek 49 verdachten opgepakt. Het gaat volgens Europol om een ‘superkartel dat ongeveer een derde van de cocaïnemarkt in Europa beheerste’.

Duizenden kilo’s

Een van de verdachten is de 37-jarige Zohair B., alias “Beertje”, met zowel de Nederlandse als de Marokkaanse nationaliteit. Hij wordt door het OM Rotterdam vervolgd vanwege de invoer van duizenden kilo’s cocaïne in Nederland in 2020 en 2021, deelname aan een criminele organisatie, het witwassen van grote hoeveelheden geld, ambtelijke corruptie en het bezit van vuurwapens. Het onderzoek naar hem is begonnen met ontsleutelde berichten van Sky ECC-cryptofoons.

Het gaat volgens het OM om ernstige strafbare feiten die zien op internationale drugshandel vanuit overwegend Zuid-Amerika via de havens van Antwerpen en Rotterdam. Zohair B. wordt verdacht van een belangrijke coördinerende rol bij de invoer van cocaïne. Hij stond sinds april 2022 internationaal gesignaleerd en werd gezocht door alle bij Interpol aangesloten landen.

Sky-berichten

De andere in Dubai aangehouden verdachte is de 40-jarige Nederlander Edin “Tito” G., met de Bosnische nationaliteit. Ook tegen hem is een opsporingsonderzoek gestart op basis van onderschepte Sky-berichten. De strafzaak tegen hem wordt behandeld door officieren van justitie van het Landelijk Parket van het OM.

G. wordt naast de invoer van omvangrijke partijen cocaïne ook verdacht van (het voorbereiden van) de invoer van bijna 8.000 kilo grondstoffen voor de productie van amfetamine. De grondstoffen voor drugsproductie kwamen via de haven van Antwerpen met als eindbestemming een bedrijf in Nederland.

Edin G. heeft volgens het OM vermoedelijk een belangrijke leidende rol gehad bij de invoer van de partijen cocaïne en grondstoffen voor amfetamine. Het gaat onder andere om een partij van ongeveer 1.800 kilo cocaïne die in 2020 via de haven van Hamburg is ingevoerd met bestemming Nederland.

Leon van Kleef, de advocaat van Edin G., wil geen commentaar geven.

Belangrijke speler

Vanwege de Sky-chats is ook het vermoeden ontstaan dat G. als organisator, makelaar en financier betrokken was bij de import van 739,5 kilo cocaïne vanuit Durban (Zuid-Afrika) naar Rotterdam.

Edin G. wordt door internationale politiediensten gezien als een belangrijke speler in de wereldwijde cocaïnehandel, en heeft volgens de Drug Enforcement Administration (DEA) samengewerkt met Ridouan Taghi en “Rico” R..

In juli 2019 waren er in Breda invallen in het kader van een internationaal onderzoek naar verdachten van Bosnische afkomst. Hoofdverdachte in dat onderzoek was Edin G..