‘Ridouan Taghi op de radar van Amerikaanse DEA’ (UPDATE)

De Amerikaanse drugsopsporingsorganisatie DEA denkt dat de voortvluchtige Ridouan Taghi deel uitmaakt van een soort superkartel. Hij zou samen met kopstukken uit de Italiaanse, Ierse en Bosnische maffia vanuit Dubai een groot gedeelte van de Europese cocaïnehandel in handen hebben. Het AD publiceert dat vrijdag maar BN/De Stem en Crimesite publiceerden er vorige maand over.  

BN/De Stem en Crimesite baseerden zich op stukken in Bosnische media die al langere tijd online staan. De stukken zijn uitgelekt uit een rechtshulpverzoek van Nederland aan Bosnië. Uit de stukken blijkt dat het Openbaar Ministerie in Nederland in augustus 2018 informatie van de Drug Enforcement Administration (DEA) heeft ontvangen over een vermeend drugskartel waarin verschillende Nederlanders actief zouden zijn.

Rico en Noffel

Zo zouden ook Taghi’s veronderstelde criminele partner Richard R., bijgenaamd Rico de Chileen, en de tot levenslang veroordeelde Naoufal “Noffel” F. door de DEA tot dit netwerk worden gerekend.

Edin G.

Ook Edin G. uit Bosnië-Herzegovina zou deel uitmaken van het superkartel. Volgens DEA is deze G., van wie sommige familieleden in Nederland actief zouden zijn en die zelf opgroeide in Brabant, de leider van het zogenoemde Tito en Dino-kartel, een van de 50 grootste drugsorganisaties ter wereld. Uit de verstrekte Amerikaanse informatie blijkt dat in 2017 ruim 14 ton cocaïne is onderschept die de politie koppelt aan Edin G., waaronder 5300 kilo uit Medellín (Colombia) in de haven van Antwerpen ter waarde van 200 miljoen euro (13 oktober 2017). (Tekst loopt door onder de advertenties.)

Daniel Kinahan

Uit de politiestukken blijkt ook dat de DEA een observatieteam had lopen bij de bruiloft van Daniel Kinahan in het peperdure Burj al Arab, met een gemiddelde overnachtingsprijs van 24.000 dollar een van de meest exclusieve hotels ter wereld. Ze zien tijdens het feest onder andere Edin G. en Rafaele Imperiale, een Italiaan die wordt gelinkt aan de Italiaanse maffia en enige tijd in Nederland woonde en betrokken was bij de heling van de gestolen Van Gogh-schilderijen. Imperiale is in Italië bij verstek veroordeeld tot 18 jaar cel voor drugshandel en witwassen. In december 2018 liet het Nederlandse OM al weten een verband te zien tussen Rico de Chileen, Ridouan Taghi en Imperiale. Het baseerde zich daarbij vooral op ontsleutelde pgp-berichten.

Kinahan en Imperiale zouden ook samenwerken met de groep Taghi zo vermoedt de DEA.

Dubai

Het superkartel zou opereren vanuit Dubai. De politie schat in de documenten dat er jaarlijks 100.000 kilo cocaïne naar de haven van Rotterdam wordt gesmokkeld. Dit netwerk zou een derde daarvan voor zijn rekening nemen. In 2018 werd in de Rotterdamse haven ruim 19.000 kilo cocaïne in beslag genomen.

Advocaten

De advocaten van enkele hierboven genoemde personen zeggen in het AD dat hun cliënten niet voor drugshandel worden vervolgd.

Leon van Kleef, advocaat “Rico de Chileen”: ‘Ik stel vast dat er op dit moment geen enkele aanklacht tegen mijn cliënt ligt voor wat betreft het bezit van drugs of de smokkel daarvan. Er is geen drugs-aanklacht. Niet in Amerika, Zuid-Amerika of in Europa.’

Inez Weski, tot donderdag advocaat van Ridouan Taghi in het Marengo-proces: ‘Slechts kan worden geconstateerd dat hier sprake is van de zoveelste reeks aan zeer onbepaalde en zo te zien niet onderbouwde berichtgeving.’

Menno Buntsma, advocaat van Edin G.: ‘Justitie bevestigt dat cliënt geen verdachte is in deze affaire noch in Bosnië noch in Nederland en er is mondiaal geen enkele strafklacht tegen cliënt ingediend.’