Horeca wil noodfonds om intimidaties

Koninklijke Horeca Nederland heeft een brief aan het kabinet gestuurd om te pleiten voor een landelijk noodfonds voor eigenaren van zaken die worden gesloten door intimidaties met handgranaten of vuurwapengeweld.

Gesloten

De getroffen clubs, bar’s of restaurants worden na een incident doorgaans gesloten op last van de burgemeester. De branchevereniging vindt dat eigenaren die zelf niets te verwijten valt en volledig meewerken aan het politieonderzoek een financiële compensatie zouden moeten krijgen.

15 ondernemers

De NOS maakte een inventarisatie van de incidenten die de afgelopen jaren zijn gepasseerd. Sinds 2016 zijn zeker vijftien ondernemers gedupeerd. Het merendeel van de dreigementen gebeurde in 2017. Bij Suzy Wong in Amsterdam lag twee maal een handgranaat voor de deur. In Rotterdam, Veenendaal, Aalsmeer en Eindhoven zijn clubs, cafés of restaurants beschoten.

Succes

Koninklijke Horeca Nederland schat in dat sluitingen averechts werken omdat dit leidt tot “succes” voor de dreigers.

De politie in Amsterdam ziet meerdere scenario’s. Boze of geweigerde klanten zouden mensen kunnen uitlokken om handgranaten te leggen of te schieten. Een dergelijke intimidatie kan ook door een concurrent worden gebruikt.

In Amsterdam werden in 2015 en 2016 veel coffeeshops beschoten. Daar besloot de burgemeester in 2016 dat sluiting niet meer vanzelfsprekend is na een schietpartij.

Zie ook:

Bijna alle beschoten coffeeshops weer open

17-jarige verdacht in onderzoek handgranaat (UPDATE)

Handgranaat aan de deur van waterpijpshop (UPDATE VIDEO)