Surinaamse arrestaties om liquidatie spyshopdirecteur (UPDATE)

Twee van de drie verdachten die zondag in Suriname zijn aangehouden worden verdacht van betrokkenheid bij de liquidatie van Ronald Bakker in Huizen in september 2015, de directeur van een spyshop in Nieuwegein.

Door Wim van de Pol

Dat heeft een betrouwbare bron aan Crimesite laten weten. In het rechtshulpverzoek dat door Nederland bij het Surinaamse ministerie van Justitie is ingediend staat dat de in Utrecht geboren Mario R. (39) wordt verdacht van het aansturen van die moord. Zijn eveneens in Utrecht geboren broer Mao R. (44) wordt ervan verdacht betrokken geweest te zijn bij de uitvoering.

Ronald Bakker werd op 9 september 2015 geliquideerd in zijn auto. Opsporing Verzocht heeft beelden getoond van een schutter die op een motor ontkwam. Hij werd na de moord geflitst op de A27 met een snelheid van 240 kilometer per uur.

Ronald Bakker

De voortvluchtige Jerrel Palm is volgens het rechtshulpverzoek de tweede verdachte bij het uitvoeren van die moord. Palm wist uit een Surinaams huis van bewaring te ontsnappen en is voortvluchtig. Afgelopen najaar waren er invallen van de politie in Nieuwegein op adressen waar Palm heeft verbleven. Er heeft in de zaak van de moord op Bakker een verdachte uit Nieuwegein vastgezeten, tot een rechtszaak tegen hem is het niet gekomen.

Taghi

Uit de informatie die aan de Surinaamse autoriteiten ter beschikking is gesteld blijkt ook dat Mao R. ervan verdacht wordt een nauw contact te zijn van de voortvluchtige Ridouan Taghi (41), die verdacht wordt van het opdracht geven voor meerdere liquidaties.

De broers R. zijn evenals Taghi goede bekenden van een aantal mannen die in het onderzoek 26Koper zijn veroordeeld voor het voorbereiden van liquidaties.

In het onderzoek 26Koper is gebleken dat twee verdachten apparatuur hebben gekocht bij de spyshop van Ronald Bakker. Rechercheurs van de politie hadden de zaak bezocht om vragen te stellen. Er is gesuggereerd dat de moord op Bakker hiermee van doen had. De verdachten van 26Koper werden in juli 2015, enkele maanden voor de moord op Bakker opgepakt. Mario R. werd in het 26Koper-onderzoek als verdachte van lidmaatschap van een criminele organisatie aangehouden op 17 februari 2016. Hij zat kort vast, ook omdat er in zijn woning een Glock-pistool en munitie was gevonden.

Maanden

De arrestaties van zondag in Suriname zijn volgens bronnen in Suriname het resultaat van maanden onderzoek. Mario R. verbleef op het moment van de arrestatie met zijn vrouw in een duur hotel in Paramaribo. Mao verbleef  in een woning in Paramaribo-Zuid in de omgeving van de Wanicaweg. De voor de mislukte aanslag op Peter R. in Diemen veroordeelde Alejandro P. verbleef in een appartement in het centrum van Paramaribo toen hij werd aangehouden. Zowel P. als Mao R. waren gewapend.