Monsterproces rond Utrechtse verdachten in voorbereiding

Het Openbaar Ministerie bereidt een monsterproces rond een groot aantal verdachten van een reeks moorden in (vooral) de regio Utrecht voor. Op 28 november zou er een pro forma-zitting zijn voor de zaken van Mohammed R. en kroongetuige Nabil B., Inmiddels zijn er vijf verdachten op die zitting bijgevoegd.

Bijgevoegd

Dat bevestigen bronnen rond het onderzoek aan Crimesite. Die mannen zijn aangehouden tijdens de grote politieactie begin oktober in Nieuwegein, in een onderzoek van het landelijk parket. Ze worden verdacht van lidmaatschap van een criminele organisatie die liquidaties uitvoerde, de moord op Hakim Changachi in Utrecht (waarschijnlijk een vergissing) en de voorbereidingshandelingen van een moord op (waarschijnlijk) het eigenlijke doelwit. Er ligt nu ook de verdenking van moord op Samir Eraghib, in april 2016 in IJsselstein, voor. In die zaak zijn al twee mannen veroordeeld tot 20 jaar cel. Ook in de zaak Changachi worden al verdachten door justitie in Utrecht vervolgd.

Marrakech

Waarschijnlijk komen er nog meer verdachten bij in de rechtszaak, aldus dezelfde bronnen. Dat zijn ieder geval de verdachten die vastzitten voor de dodelijke aanslag in Marrakech, vorig jaar. Of ook Ridouan Taghi en Saïd Razzouki, die momenteel internationaal worden gezocht voor moord, in dezelfde zaak worden gevoegd is nog onbekend.

Het Parool meldt dinsdag dat Zakaria A. in zijn cel is aangehouden voor lidmaatschap van een criminele organisatie. Hij zit gevangen voor een wapenzaak maar is ook verdachte van de moord op misdaadblogger Martin Kok. De straf voor de wapenzaak zou binnenkort zijn uitgezeten. Medeverdachte Achraf B. zit nog wel vast voor de moord op Kok.

Passage-2

In de wandelgangen wordt nu al gesproken van liquidatieproces Passage-2.

De zaak is oorspronkelijk begonnen met een onderzoek naar gestolen auto’s in Rotterdam, dat leidde naar het liquidatieonderzoek 26Koper, waar al verdachten in zijn veroordeeld. Sindsdien is er veel informatie uit gekraakte pgp-emails die verdachten aan elkaar zouden hebben gestuurd aan het dossier toegevoegd.

Zie ook:

OM: liquidatie-verdachte kreeg al nieuwe opdracht (UPDATE)

Kroongetuige Nabil B. wil betere bescherming