Vier verdachten Rabobank-overvallen naar huis

De rechtbank in Roermond heeft vier verdachten in de zaak van een aantal gewelddadige overvallen op klanten van de Rabobank naar huis gestuurd. De bank vindt dat het onderzoek te lang gaat duren om de verdachten langer in hechtenis te houden.

Contante geldbedragen

Eén van de mannen die op vrije voeten is gesteld is een voormalig medewerker van de Rabobank. Hij werd ervan verdacht drie keer overvallers te hebben getipt dat er klanten grote contante geldbedragen hadden opgenomen. Vijf verdachten pleegden overvallen op Rabo-klanten in Rosmalen, Zundert en Venlo. Ook was er een overval in Bladel. In Zundert zette de politie een val op en poseerde een politiemedewerker als klant van de Rabobank die zojuist geld had opgehaald. Een groepje mannen in een bestelbusje werd aangehouden.

Lek

In totaal zijn er zeven verdachten. Een tweede Rabobank-medewerker is al eerder op vrije voeten gesteld. Er zitten nu nog twee verdachten vast. De rechtbank ziet dit jaar nog geen datum voor een inhoudelijke behandeling en voorziet die pas voor medio 2019. Er moeten nog veel getuigen worden gehoord en dna-onderzoek worden gedaan.

Michel van Stratum is advocaat van de Rabo-medewerker die dinsdag op vrije voeten is gesteld:

Wat nu blijkt is dat het systeem voor het screenen van medewerkers van de Rabobank in Brabant zo lek is als een zeef. Als ik vermogend zou zijn, wat ik niet ben, dan zou ik er geen klant willen zijn. Er worden mensen aangenomen die niet worden gescreend en die zomaar bij gevoelige informatie kunnen, bijvoorbeeld van bekende Nederlanders.

Van Stratum zal de rechtbank gaan vragen nader onderzoek hiernaar te doen en getuigen van veiligheidszaken van de Rabobank hierover te horen.

Bladel

Naast de al lopende rechtszaak in Roermond is er ook een proces in voorbereiding bij de rechtbank in Den Bosch. Daarin komt de gewelddadige overval in Bladel aan de orde. Een man die dit jaar in Breda is geliquideerd was een verdachte in die zaak. De recherche onderzoekt of die moord te maken heeft met de overval in Bladel. Twee verdachten zitten vast voor die moord. Ze sprongen op de vlucht voor de politie van een balkon en raakten daarbij gewond.

Zie eerdere berichten:

Dode in Breda verdacht van Rabo-overval

Rabobank-bende maakte nog ander slachtoffer

Overvallers na undercover-operatie gepakt

Medewerker Rabobank tipte mogelijk 3 keer

Medewerker Rabobank tipte mogelijk overvallers