OM: bliksemcarrière eindigt met liquidatiepoging (UPDATE)

Het Openbaar Ministerie heeft donderdag twaalf en elf jaar celstraf geëist tegen twee 19-jarige mannen uit Amsterdam-Zuidoost en Diemen voor het voorbereiden van een liquidatie en een woningoverval. Volgens justitie waren de twee tieners van plan de 50-jarige Amsterdamse crimineel Mike I., die op een dodenlijst staat, te liquideren.

Door Roel Janssen

De twee verdachten, Serginio E. uit Amsterdam-Zuidoost en Gilliano H. uit Diemen, stonden in juni 2022 vier dagen achter elkaar te spotten bij de woning van Mike I. in de Amsterdamse wijk Zeeburg. Dat deden ze met bivakmutsen en handschoenen op, zo blijkt uit getuigenverklaringen. Het beoogde doelwit vertrouwde het niet en belde de politie.

Doorgeladen Glock

Die trof later bij de mannen een geladen 3D-geprint wapen en een doorgeladen Glock aan. Ook hadden de vermeende schutters op het moment van hun arrestatie dubbele lagen kleding en handschoenen aan en droegen ze bivakmutsen bij zich.

‘Strak geplande voorbereiding’

Volgens het OM waren de twee een moord aan het voorbereiden. Ze hadden naast de wapens en kleding ook een gestolen scooter, een speciale telefoon, foto’s van hun doelwit en informatie. De officier van justitie ziet hen als de uitvoerders die door anderen op pad waren gestuurd (‘een strak geplande en geregisseerde voorbereiding’). De politie deed tevergeefs onderzoek naar een mogelijke opdrachtgever.

Tassen met drugs

Beide verdachten verklaren niets van een moordplan te weten. De één zegt dat hij een wapen moest afleveren en de ander vertelde op een inleidende zitting in oktober 2022 dat hij tassen met drugs uit de woning van Mike I. moest halen. Daarom zouden foto’s van hem in zijn telefoon staan. De door verdachten geschetste alternatieve scenario’s kunnen echter niet worden gerijmd met de omstandigheden, stelde de officier van justitie. Bovendien zijn de verklaringen ook tegenstrijdig.

‘Pakketbezorgers’

Twee maanden voor hun arrestatie zouden Serginio E. en Gilliano H. (toen 18 en 19 jaar) een woning hebben overvallen aan de Overtoom in Amsterdam. Daarbij belden ze aan als pakketbezorgers en werden de bewoners van de woning overlopen en met tie-wraps vastgebonden. Terwijl één van de mannen bij de bewoners bleef, zou de ander de woning hebben doorgezocht en telkens hebben gevraagd: ‘Where are the watches?’.

Na ongeveer 40 minuten gingen de woningovervallers weg en namen ze voor een bedrag van ruim 80.000 euro aan kleding, goederen en sieraden mee. Eén van de twee bewoners kampt sinds de overval met een posttraumatische stressstoornis.

‘Criminele bliksemcarrière’

Volgens het OM lijken beide verdachten ‘een criminele bliksemcarrière te hebben gemaakt’ door op 6 april 2022 een ‘laffe woningoverval’ en twee maanden later een ‘potentieel fatale liquidatie’ te hebben gepleegd. ‘Voor een beetje cash zijn zij bereid een leven te nemen. De consequenties kunnen ze wellicht als niet doorgewinterde criminelen nog niet goed overzien’, aldus de officier van justitie donderdag op zitting.

Het OM eist tegen Gilliano H. twaalf jaar cel en tegen Serginio E. elf jaar cel. De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

6,5 jaar cel

Amsterdammer Mike I., die al decennia meedraait in het criminele milieu, werd in februari 2022 in hoger beroep veroordeeld tot 6,5 jaar cel voor betrokkenheid bij een voorgenomen liquidatie in Almere in juni 2017. Daarbij werd hij samen met Quincy S. en Dendrid D. in een gestolen BMW klemgereden door een arrestatieteam in Almere vlakbij een woning waar een Amsterdammer verbleef. Mike I. droeg een muts, twee lagen kleding, plastic handschoenen en een Glock-pistool.

Incassobureau

Volgens justitie had Mike I. ‘een incassobureau voor criminelen’. Samen met zijn broer Richard werd hij veroordeeld voor het uitleveren van drugshandelaar Paul Hartman aan een Engelse criminele organisatie in 2004. Hartman werd korte tijd later dood gevonden. I. was daarna ook nog betrokken bij grof geweld tegen enkele portiers van een club in Amsterdam en werd eerder met een vuurwapen betrapt.