OM eist 10,5 jaar cel tegen Sjaak B. voor wapenarsenaal

OM eist 10,5 jaar cel tegen Sjaak B. voor wapenarsenaal

Het Openbaar Ministerie heeft maandag voor de rechtbank in Amsterdam 10,5 jaar celstraf geëist tegen de Amsterdamse crimineel Sjaak B. (53) voor een grote partij vuurwapens, vuurwapenhandel en witwassen. Tegen twee medeverdachten eist het OM acht jaar en drie jaar cel.

Door Roel Janssen

De zaak draait om een wapenvondst in een loods in Rijsenhout (gemeente Haarlemmermeer). Daar stuitte de politie tijdens een inval in een bedrijfspand op een grote hoeveelheid vuurwapens, waaronder machinegeweren, 15 sluipschuttersgeweren en explosieven, zoals een antipersoneelsmijn. Ook werd een grote hoeveelheid munitie aangetroffen.

Sky ECC

De recherche kreeg in november 2021 Sjaak B. en medeverdachten Brahim O. (32) uit Diemen en Hasan I. (37) uit Amsterdam in beeld door berichten uit gekraakte pgp-telefoons afkomstig van het platform Sky ECC. Na uitgebreid onderzoek kwam ook een loods in Rijsenhout in beeld als locatie waar mogelijk een partij vuurwapens lag opgeslagen.

Cocaïnewasserij

Na de grote wapenvondst werd bij een verdere doorzoeking in een aangrenzende loods een inwerking zijnde cocaïnewasserij aangetroffen met veel chemicaliën en kilo’s cocaïne en amfetamine. Naar aanleiding van het aantreffen van de cocaïnewasserij werd nog een vierde verdachte aangehouden. Het gaat om een 52-jarige man uit Rijsenhout, die maandag niet terechtstaat.

In de loods lagen ook alle voor een wasserij benodigde apparatuur, zoals een zogeheten blokkenpers en chemicaliën, waaronder vaten met aceton. In een wasserij wordt cocaïne uit andere materialen onttrokken.

648 kilo cocaïne

Brahim O. wordt naast de wapenstash ook verdacht van de smokkel van 648 kilo cocaïne via de haven in Rotterdam. Deze partij werd in maart 2020 in beslag genomen. De drie mannen worden verder verdacht van het witwassen van in totaal ruim 83.000 euro.

Het Openbaar Ministerie eist maandag 10,5 jaar celstraf tegen Sjaak B. voor de wapenstash en vuurwapenhandel. Tegen Brahim O. eist het OM acht jaar cel wegens de wapenvondst, vuurwapenhandel en de smokkel van 648 kilo cocaïne. Het OM eist drie jaar cel tegen Hasan I. voor de handel in vuurwapens.

‘Steeds zwakker’

Cem Polat, de advocaat van Brahim O. en Hasan I., zegt tegenover Crimesite dat de identificaties van het Sky-account dat justitie aan zijn cliënten koppelt in zijn algemeenheid steeds zwakker wordt. Polat: ‘In deze zaak kan het simpelweg geen stand meer houden, de onderkant is bereikt. We wachten de beslissing van de rechtbank af.’

Passage

Sjaak B. is een goede bekende in het criminele milieu. Hij werd in het hoger beroep van het liquidatieproces Passage veroordeeld tot 5,5 jaar voor wapenhandel en wapenbezit.

Voor de moord op Cor van Hout in januari 2003 in Amstelveen werd B. niet veroordeeld, ondanks een belastende tape ingebracht in het Passage-proces door Astrid Holleeder, de zus van Willem Holleeder.

Holleeder vertelt op die opname dat het Sjaak B. was die met de tot levenslang veroordeelde Jesse R. op een motor wegvluchtte na het doodschieten van Van Hout.

Gemarteld

In 2015 werd B. in een hamburgerrestaurant in Panama-City zelf in zijn hoofd geschoten. Hij overleefde de aanslag maar kwam vast te zitten in Panama, waar hij naar eigen zeggen gemarteld werd. B. werd zwaargewond naar Nederland overgebracht waar hij terechtstond in het genoemde Passage-proces.

Daar verklaarde hij zelf dat Van Hout werd geliquideerd door twee Joegoslaven in opdracht van crimineel John Mieremet.

In 2019 werd Sjaak B. opgepakt, omdat hij nog 50 dagen moest uitzitten van de eerder opgelegde straf van 5,5 jaar.