OM eist 12 jaar voor doodslag (of noodweer) Foxhol

Het Openbaar Ministerie vindt dat het doodschieten door de de 34-jarige Janderk B. van de 28-jarige Dennis Bruns, na een ripdeal in het dorpje in Foxhol, doodslag en geen noodweer was. De advocaat van B. meent dat de feiten juist uitwijzen uit dat dit wél zo was.

Halve kilo

Bruns werd in januari 2017 in Foxhol doodgeschoten tijdens een ripdeal. Bruns deed zich samen met twee anderen voor als koper van een halve kilo cocaïne en wilden die betalen met valse bankbiljetten. Op het moment dat B. in de woning het geld wilde gaan controleren zette één van de rippers het op een lopen. B. liep achter hem aan met een vuurwapen maar kon hem niet vinden. Toen hij terug naar de woning terug sprintte kwam hij bij de deuropening in botsing met het latere slachtoffer.

Beiden richtten hun vuurwapen, Bruns buiten in de voortuin en B. in de deuropening. B. schoot Bruns dood, hij zegt dat hij wel moest schieten omdat Bruns anders hem had gedood.

Geen noodweer

Volgens het OM is van noodweer geen sprake. Op basis van verklaringen van een getuige en een reconstructie van de schietpartij komt de officier van justitie tot de conclusie dat het niet kan kloppen wat B. zegt. B. probeerde Bruns te doden terwijl die op de vlucht sloeg, aldus de officier van justitie. Ook al omdat Bruns in de rug is geschoten. Het Openbaar Ministerie eist 12 jaar cel voor de doodslag, vuurwapenbezit en de cocaïne.

Wel noodweer

Advocaat Yehudi Moszkowicz zegt dat uit onderzoek van een patholoog-anatoom en door het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) juist moet volgen dat het wél noodweer was en dat B. zich moest verdedigen.

Er zijn vier hulzen gevonden uit het wapen van B.. Drie recht voor de voordeur en eentje in het halletje. Een getuige die zei dat B. van binnen uit de woning (op de drempel van woonkamer) schoot is niet geloofwaardig, zegt Moszkowicz, juist omdat volgens NFI uit de reconstructie blijkt dat dit ‘uitgesloten’ is, zoals het NFI letterlijk schrijft. Mede ook op basis van de vindplaats van de uitgeworpen hulzen.

In de rug

Uit pathologisch onderzoek blijkt verder dat het schot in de rug te verklaren valt doordat het slachtoffer zich juist naar de woning draaide om zelf te schieten toen hij werd geraakt. Dat zou een inschotwond in de rug met een hoek van 20 graden kunnen verklaren. ‘Ik snap niet dat het OM die bevindingen negeert’, zegt Moszkowicz. Wat betreft de cocaïne stelde Moszkowicz dat die nooit is aangetroffen.

Er was wel iets dat cocaïne zou kunnen zijn in het spel, ‘maar dat zou ook bakpoeder kunnen zijn geweest’, aldus Moszkowicz die vrijspraak eiste voor doodslag en drugsbezit.

Over twee weken doet de Groningse rechtbank uitspraak. De andere betrokkenen zijn al eerder veroordeeld.

Zie:

Drie en vier jaar cel voor fatale ripdeal

Schieten met scherp bij reconstructie ripdeal

‘Dodelijke schoten bij ripdeal uit noodweer’ (VIDEO)

Drugs mogelijk oorzaak fatale schietpartij Groningen