OM: wapenvondst gerelateerd aan aanslagen op “tattoo-killer” en Peter R. de Vries (UPDATE)

De grote wapenvondst in Alphen aan den Rijn van eind maart brengt de politie zowel met de aanslag op “tattoo-killer” Cor P. als met een verdachte van de moord op Peter R. de Vries in verband. Dat bleek dinsdagochtend op een zitting van een rechtszaak in Zwolle. Er was daar een regiezitting in een strafzaak tegen zeven verdachten van lidmaatschap van een gewelddadige criminele organisatie en/of van wapenbezit. De 22-jarige Jordi van der S. ziet het Openbaar Ministerie als een soort moordmakelaar, die een rol zou hebben gespeeld bij liquidaties of pogingen daartoe, aldus het Algemeen Dagblad.

Geweren

De mislukte aanslag waarbij Cor P. in januari van dit jaar gewond raakte in de Dominicaanse Republiek was daar één van. Van der S. is één van twee verdachten in die zaak. Afgelopen week kwam naar buiten dat er op 14 juni voor de aanslag in de Dominicaanse Republiek twee verdachten zijn aangehouden, een Nederlander en een Dominicaan. Van der S. werd in Tiel aangehouden en de Dominicaan (21) in Antwerpen.

Op de voorbereidende zitting in Zwolle staan mannen terecht van Poolse, Nederlandse en Dominicaanse nationaliteit. De rechtbank houdt vijf van de zeven verdachten langer vast.

Krystian M.

De twee verdachten van Poolse komaf zijn een 29-jarige en 45-jarige man uit Hrubieszów. Zij verbleven in een woning in Den Haag die in oktober 2021 doorzocht werd.

Het Openbaar Ministerie suggereerde ook een verband met de moordaanslag op Peter R. de Vries. De hierin verdachte ‘moordmakelaar’ Krystian M. (27) is met een wapen op zak aangehouden in de doorzochte Haagse woning. De advocaat van verdachte Robert M. ontkent dat zijn cliënt enige betrokkenheid heeft bij de activiteiten van Krystian M.. Krystian M. is één van zes aangehouden verdachten in het moordonderzoek over De Vries. Hij staat in een andere zaak terecht over een gewelddadige ripdeal, 26Hendon.

Wapenvondst Alphen aan de Rijn

In het onderzoek dat volgde na de doorzoeking in Den Haag zijn op 24 maart 2022 in een berging van een woning in Alphen aan de Rijn 22 handvuurwapens, 22 automatische wapens, en vier antitankwapens gevonden door de politie. De huurder van het pand, een 29-jarige man geboren in Deventer, en een 45-jarige Alphenaar die nabij woonde zijn later in verband met deze stashlocatie aangehouden.

De twee Poolse mannen worden ervan verdacht zich schuldig te hebben gemaakt aan poging tot, dan wel strafbare voorbereiding van wederrechtelijke vrijheidsberoving, moord, het met voorbedachte raad opzettelijk toedienen van (zwaar) lichamelijk letsel, opzettelijke brandstichting en het bezit van vuurwapen(s). Een 29-jarige Poolse verdachte wordt daarnaast verdacht van het binnenbrengen in Nederland van een scherpschuttersgeweer. Hiervoor zal hij nog gedagvaard worden.

In Amersfoort is tenslotte een 18-jarige man aangehouden die ervan wordt verdacht hand- en spandiensten voor de criminele organisatie te hebben uitgevoerd. Tijdens de doorzoeking werd op 14 juni 2022 in zijn woning onder meer een automatisch vuurwapen aangetroffen.