Ook deze jonge vrouwen zijn spoorloos verdwenen

De vermissing van Anne Faber herinnert aan een aantal andere raadselachtige verdwijningszaken van jonge vrouwen in Nederland. Aan die van Tanja Groen bijvoorbeeld, die ’s avonds op de fiets vertrok uit Maastricht, maar nooit op haar studentenkamer aan kwam. Of die van Lisette Vroege uit Haarlem. Beiden werden nooit meer gevonden.

Door Timo van der Eng

Lisette Vroege

De 27-jarige fysiotherapeute Lisette Vroege parkeert om half tien ’s avonds haar blauwe Volkswagen Polo voor haar woning aan de Kleverparkweg in Haarlem. Ze komt van de tennisclub in Overveen en is gekleed in een paarse sweater, witte shorts en witte Puma tennisschoenen. Lisette stapt uit en loopt in de richting van haar voordeur. Een meisje dat aan het hardlopen is ziet haar. Een buurmeisje dat opkijkt van haar studieboeken ziet haar. Een buurvrouw ziet haar richting haar voordeur lopen, maar gaat weer verder met televisiekijken. En vanaf dat moment heeft niemand ooit nog wat vernomen van Lisette Vroege. Spoorloos verdwenen.

Nadat de vriend van Lisette de volgende dag aangifte van vermissing heeft kunnen doen, komen er verschillende zoekacties op gang. De media besteden volop aandacht aan de verdwijning van Lisette. Enkele maanden nadat Lisette is verdwenen wordt in een bosje struiken op ongeveer een kilometer van haar huis, het kapotte racket van Lisette gevonden. Even verderop wordt een van haar tennisschoenen aangetroffen. Maar daar blijft het bij. Er zijn verschillende theorieën en scenario’s over wat er gebeurd zou kunnen zijn, maar de politie heeft nooit concreet een verdachte in beeld.

In 2011, bijna twintig jaar na de verdwijning van Lisette, doet een cold case-team nog een laatste poging. Verschillende televisieprogramma’s besteden aandacht aan de vermissing. Dat levert meer dan 60 tips op. Er wordt gegraven en gedregd in een sloot, maar ook het hernieuwde onderzoek levert niets op.

De familie Vroege heeft over het algemeen de pers gemeden. In het Haarlems Dagblad verscheen eerder dit jaar een interview met de zus van Lisette, omdat het 25 jaar geleden was dat Lisette is verdwenen. Roline Vroege: ‘Het was onbestaanbaar dat ze zelf zou zijn weggelopen. Ze had een zeer stabiele persoonlijkheid. (…)  En ze had een goed netwerk, dus als ze in de problemen zat, had ze altijd bij iemand terecht gekund. Er moest dus iets anders gebeurd zijn. Instinctief wist ik al snel dat ze niet meer leefde.’ Al met al kwam de familie Vroege er sterker uit, zegt Roline tegen de krant. ‘Het heeft ons gezin een bijzondere volharding gegeven. We pakken niets meer halfslachtig aan, want we beseffen dat we er zelf iets van moeten maken in dit leven. Ik leef er intenser door.’

Tanja Groen

Tanja Groen is achttien jaar als ze verhuist van het Noord-Hollandse Schagen naar een kamer in Gronsveld, even buiten Maastricht. Ze gaat gezondheidswetenschappen studeren aan de Rijksuniversiteit Limburg. De studentenvereniging waar Tanja lid van is geworden geeft ter gelegenheid van de introductieweek een groot feest in Maastricht. Tanja is ook van de partij. Haar huisgenoot niet, die is grieperig naar zijn ouders vertrokken. Omstreeks middernacht vindt Tanja het welletjes. Ze is gekleed in een blauwe spijkerbroek, een roze T-shirt met in rode letters haar naam er op en zwarte schoenen met zilverkleurige clips. Tanja trekt haar donkerblauwe sportjack aan, kletst nog eventjes met wat medestudenten en stapt vervolgens op haar zwarte damesfiets van het merk Cheesetown. Ze fietst in haar eentje richting het Vrijthof en verdwijnt na ongeveer honderd meter uit het zicht. Voorgoed. Van Tanja Groen ontbreekt sindsdien ieder spoor.

De verdwijning van Tanja wordt niet direct opgemerkt. Haar medestudenten denken dat ze bij haar ouders is in Schagen, haar ouders denken dat ze op haar kamer in Gronsveld is. Er zijn in die tijd nog geen mobiele telefoons. Zo kan het gebeuren dat er pas vier dagen na de verdwijning van Tanja groot alarm wordt geslagen. Er komen verschillende zoekacties op gang. Door vrienden, familie, leden van de studentenvereniging. Er worden posters opgehangen met de foto en het signalement van Tanja. Maar het levert allemaal niets op.

Ook het recherchewerk kan geen licht in de zaak brengen. Er wordt gekeken naar zedendelinquenten die in de buurt actief zijn geweest, er wordt naar vergelijkbare zaken gekeken en als er Belgische moordenaars worden opgepakt als Marc Dutroux en Michel Fourniret, wordt gekeken of zij mogelijk iets met de verdwijning van Tanja te maken hebben. Maar ook dat levert geen doorbraak op. Er wordt in de zaak Tanja Groen nooit een verdachte aangehouden. Haar fiets wordt niet meer gevonden, haar kleding niet, helemaal niets. Zo nu en dan duiken er plots nog wat vage tips op, zoals die in 2012 van een wichelroedeloper die beweert dat hij de fiets van Tanja heeft gevonden in de Maas. Onderzoek van het NFI leert dat het een onzinverhaal is. In 2014 worden er menselijke botten gevonden in Gronsveld. Even is er de verwachting dat het wellicht gaat om de resten van Tanja. De politie brengt anderhalve week later het nieuws dat er geen match is met het dna van Tanja.

Volgend jaar is het 25 jaar geleden dat Tanja is verdwenen. Er is nog nooit enig spoor gevonden.

 

[bol_product_links block_id=”bol_54117a572146c_selected-products” products=”9200000007432682″ name=”Crimesite boeken” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”FFFFFF” width=”395″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]