Muhammed S. getuige liquidatiezaak Almere (UPDATE2)

Muhammed S., die afgelopen week bijna veertien jaar cel hoorde eisen wegens onder andere cokesmokkel is getuige in het proces over de liquidatie van Ali Motamed (56) in Almere. 

Wapen

Eerder bracht justitie naar buiten dat Anouar A. (29) en Moreo M. (36) Motamed zouden hebben doodgeschoten in opdracht van Naoufal “Noffel” F. Na een pro-formazitting maandagochtend ontstond enige verwarring over berichtgeving rond Muhammed S.. Er bestond enige tijd de indruk dat justitie S. als verdachte zou zien in de zaak. Dat is echter niet waar.

De advocaat van S. is Leon van Kleef. Hij zegt: ‘Mijn cliënt is helemaal niet als verdachte gehoord in die zaak. Hem is enkel informatie over en wapen voorgehouden dat mogelijk met die zaak in verband staat. Dat is alles.’

Het Openbaar Ministerie heeft inmiddels laten weten dat S. wel in het dossier voorkomt, maar geen verdachte is. Dat komt doordat S. volgens de politie in pgp-berichten voorkomt die ook in het dossier over Ali Motamed voorkomen. S. zal als getuige worden gehoord in de zaak.

S., oorspronkelijk afkomstig uit Pakistan, zou betrokken zijn bij smokkel van cocaïne via Urker viskotters. Ook wordt hij in deze zaak verdacht van witwassen en poging tot doodslag – hij zou in juni 2015 het huis van iemand in Hippolytushoef hebben laten beschieten als waarschuwing. De bewoner was thuis en werd net niet getroffen door de drie kogels.

Saillant

Saillant is dat Naoufel F. verdachte is in dezelfde cokesmokkel-zaak waarin Muhammed is verwikkeld. Noffel wordt daarvoor vooralsnog niet vervolgd. Hij is door de rechtbank al wel veroordeeld tot 18 jaar cel voor de mislukte liquidatie van Peter R. in Diemen. Op verzoek van Jan-Hein Kuijpers zullen nu zowel Noffel als S. worden gehoord over bij de moord op Ali Motamed (foto boven), op 15 december 2015.

Elektriciën

Ali Motamed werkte als elektriciën bij Eneco. Direct na de moord bleek dat hij in werkelijkheid Mohammad Reza Kolahi Samadi was, die door de Iraanse overheid veroordeeld werd tot de dood door ophanging omdat hij hoofdverdachte was van de beruchtste bomaanslag in Iran ooit. Bij die terreuraanslag op 28 juni 1981 kwamen in Teheran 73 vooraanstaande regeringsfunctionarissen om het leven, waaronder opperrechter Mohammad Beheshti, destijds tweede man van het regime.

Iran

Motamed, alias Kolahi Samadi, was in Nederland niet bezig met criminele zaken. Een mogelijk scenario zou kunnen zijn dat Nederlandse criminelen van de Iraanse geheime dienst de opdracht hebben aangenomen om Motamed te liquideren. Vorig jaar werd in Den Haag de Iraanse dissident Ahmad Nissi doodgeschoten. Hij leidde in Nederland een afscheidingsbeweging die in Iran verschillende bomaanslagen heeft gepleegd. Volgens nabestaanden van Nissi zit de Iraanse geheime dienst achter de moordaanslag op de Hagenaar.

Zie ook:

Rechtbank wil alsnog getuige horen in Urkse cokezaak