Medeverdachten Piet S. mogen dossier wel meenemen (UPDATE)

In de megazaak tegen Piet S. en twaalf medeverdachten wilde het Openbaar Ministerie dat de verdachten het dossier van ongeveer 70.000 pagina’s – met daarin veel pgp-berichten – alleen op het kantoor van de advocaat zouden kunnen lezen. De officieren van justitie hadden begin deze maand gevorderd dat de rechtbank aan de advocaten zou bevelen om geen afschrift van het dossier aan de verdachten mee te geven. De meeste verdachten in de zaak zijn op vrije voeten.

Privacy

Volgens het Openbaar Ministerie was het vanwege het privacybelang van derden ongewenst dat alle pgp-berichten die in het dossier voorkomen zouden worden gekopieerd en meegegeven aan de verdachten. Het Openbaar Ministerie stelde vorige maand dat de rechtbank op basis van artikel 32 van het Wetboek van Strafvordering kan bepalen dat stukken niet worden verstrekt.

De rechtbank is het daarmee niet eens, zo heeft Crimesite van verschillende betrokkenen begrepen. Het wetsartikel beschrijft de situatie dat bepaalde stukken niet aan de verdediging kunnen worden verstrekt. Daarvan is hier geen sprake, aldus de rechtbank, omdat het OM het dossier al aan de advocaten heeft gestuurd. De wet maakt volgens de rechtbank geen onderscheid tussen advocaten en verdediging.

Naar het oordeel van de rechtbank is dus het dossier ook al aan de verdachten verstrekt. Daarom wordt de vordering van het Openbaar Ministerie afgewezen.

Cocaïne

Piet S. en medeverdachten staan terecht voor deelname aan een criminele organisatie die op grote schaal en internationaal in cocaïne en andere drugs handelde. Als bewijs liggen er tienduizenden pgp-berichten van EncroChat en Sky ECC. Verder heeft de politie middels verschillende undercover-operaties informatie ingewonnen.

Bijna alle verdachten zijn op vrije voeten. Piet S. zit wel vast. Hij kan het dossier lezen op zijn cel op een laptop. Eén van de verdachten is voortvluchtig.

De laatste berichten over Piet S.:

‘Piet S. legde verklaringen af over zijn rol in de onderwereld’

Een Colombiaan, Naima Jillal en een Nederlander met een aardappel in zijn keel (UPDATE)

Rechtbank stelt medeverdachten Piet S. op vrije voeten (UPDATE)