‘Politie faciliteerde poging tot afpersing’

Maandag zal de Rotterdamse rechtbank bekendmaken of ze informant “Paul” wil horen als getuige in het proces over de Doussie-zaak rond de van corruptie verdachte Gerrit G. en zijn medeverdachten. Als de rechtbank besluit Paul te horen is het maar de vraag of hij mee zal werken.

Door @Wim van de Pol

Dinsdag waren er in de rechtbank weer tal van discussies over “Paul”. Zijn naam duikt telkens op maar hij is zelf steevast afwezig, waarschijnlijk verblijft hij in Colombia. De politie leverde aan de rechter-commissaris informatie over Paul, op grond waarvan deze besloot dat hij kennelijk onbetrouwbaar is. Daarbij past de kanttekening dat een informant weliswaar als “onbetrouwbaar” te boek kan staan maar dat de informatie die hij verstrekt (bijvoorbeeld over doorlaten van cocaïne door politie) daarmee nog niet per se onbetrouwbaar is.

Poging afpersing

Paul was in ieder geval zo betrouwbaar dat de recherche hem vorig jaar voorzien van paspoort en opnameapparaat op Gerrit G. afstuurde. In de opnames die hij maakte was duidelijk te horen dat Paul meent drugsgeld tegoed te hebben van Doussie-verdachten René F. en Dennis van den B.. Advocaat Louis de Leon (van medeverdachte Andries van der H.) vindt vaststaan dat Paul in Nederland was om pogingen te doen mensen af te persen terwijl hij ook als een criminele burgerinfiltrant functioneerde:

Het Team Criminele Inlichtingen (TCI) van de politie faciliteerde een afpersing, namelijk om te proberen via Gerrit G. van René F. en Dennis van den B. 10 miljoen te innen. De TCI faciliteerde plegen van strafbare feiten door een informant. In mijn ogen is die informant hierdoor geen informant maar een criminele burgerinfiltrant. Inzet daarvan is een verboden opsporingsmethode. Paul kreeg van het TCI ook foto’s die uit de telefoon van de echtgenote van Van den B. afkomstig zijn. Ik vind het ongehoord dat politie en justitie op die manier een poging tot afpersing faciliteerden.

Colombiaans proces-verbaal

Ondertussen heeft de advocaat van Paul – ondanks eerdere beloften – nog altijd geen bewijsstukken aan de rechtbank verstrekt over Paul’s contacten met de Nederlandse politie. De rechtbank beschikt alleen over een Colombiaans proces-verbaal met informatie die Paul in 2013 aan de politie daar zou hebben gegeven. Als dat stuk echt is zou je eruit kunnen concluderen dat Paul in Colombia informatie gaf over de verdachten René F. en Dennis van den B. en een koppeling maakte met het in België lopende onderzoek Touw, over cocaïnetransporten via het Rotterdamse bedrijf Fruit Forces van de (toen nog niet) geliquideerde Rinus Moerer.

Paul gaf waarschijnlijk al informatie voordat onderzoek Doussie begon. De rechter-commissaris die het rapport opmaakte over de betrouwbaarheid van Paul volgens de recherche kende dat stuk niet. De rechtbank die het stuk vorige maand ontving zei dinsdag het stuk ‘in de kast te hebben laten liggen’ en niet in Doussie te hebben gevoegd. Dat is inmiddels (pas op verzoek van De Leon) gebeurd.

Verbazingwekkend, vindt advocaat De Leon: ‘En dat terwijl het een extreem belangrijk stuk is.’

Bedreigd

Misdaadjournalist Hendrik-Jan Korterink bezocht Paul in Colombia en hij schrijft dat Paul daar ernstig is bedreigd en moest onderduiken.

Ook al omdat Paul door de recherche in Nederland nu is afgeserveerd als onbetrouwbaar is het ongewis of de rechtbank de moeite wil nemen Paul te horen. Mocht de rechtbank dat toch besluiten dan houdt Paul nog wat troeven in handen. In de ogen van advocaat De Leon kan hij dan namelijk doorgaan met afpersingspogingen. De Leon tegen Crimesite:

Als het Paul erom te doen is om geld te innen van René F. en Van den B. dan kan hij ermee dreigen belastende verhalen met de rechtbank te delen, misschien zelfs wel over moorden.

Zie ook:

Wie is wie in het Douane-dossier?

Alle berichten over de zaak.