‘Colombiaanse politie wist van Douane-verdachten’

Informant “Paul” heeft in 2013 al informatie over de hoofdverdachten in de zaak “Doussie” rondom de corruptie bij de Douane aan de Colombiaanse politie gegeven. Hij zegt dat die informatie vervolgens door de Colombianen aan de inlichtingendienst (TCI) van de Nederlandse politie is gegeven.

Door @Wim van de Pol

Advocaat Jan-Hein Kuijpers legde maandagmiddag een Colombiaans proces-verbaal over aan de Rotterdamse rechtbank. Paul verklaarde daarin 2013 dat René F. en Dennis van den B. in 2013 liefst vijf coke-zendingen naar Europa lieten komen. Paul zegt in Colombia te hebben gewerkt met een groep in Medellín die cocaïne verkocht aan René F. en Dennis van den B.. Hun contactpersoon in Colombia was de Nederlander Wim Aalten (34), die in april van dat jaar een moordaanslag ternauwernood overleefde (zie:  Wie is wie in het Douane-dossier?).

Deze “Paul” betichtte toen René F. ervan achter de aanslag op Aalten te zitten.

Ananassen

Als het waar is dat een Nederlandse TCI in 2013 al wist van coketransporten van de Doussie-verdachten dan is de start van het onderzoek Doussie mogelijk geheel anders verlopen dan staat beschreven in het strafdossier, denken de advocaten. In het dossier staat dat het onderzoek pas na een toevallige vangst van 300 kilo cocaïne in Rotterdam (tussen een lading ananassen) was begonnen, die vervolgens aan anonieme informatie van de TCI over Dennis van den B. werd gekoppeld.

De zaakofficieren zeggen dat ze echt van eerder onderzoek niets wisten.

Namen

Er was eind vorig jaar ook twijfel gezaaid toen uit een Belgisch onderzoek naar voren kwam dat de Belgische politie die bewuste lading ananassen ook allang in het oog hadden en dat die vangst geenszins toeval was. Het kan nauwelijks toeval zijn dat in het het Colombiaanse proces-verbaal van Paul uit 2013 de namen voorkomen van twee verdachten uit precies dat Belgische onderzoek en ook de naam van het bedrijf Fruit Forces waar die zending cocaïne op 9 december 2013 toevallig (of niet) werd gepakt.

Pikant

Het is pikant dat de officieren van justitie die in 2014 het onderzoek Doussie begonnen op Dennis van den B. en douanier Gerrit G. hiervan kennelijk niet van op de hoogte waren. Eerder bleek al dat de activiteiten van “Paul” voor de zaaksofficieren van justitie als een ‘onaangename’ donderslag bij heldere hemel waren gekomen, die ze deels uit de media vernamen. Dat inlichtingendiensten van de politie soms informatie voor elkaar verzwijgen is in het verleden herhaaldelijk voorgekomen.

Volgende maand moet het Openbaar Ministerie aan de rechtbank een overzicht geven van de gang van zaken rond de Nederlandse Colombiaan “Paul”.

Zie:

Langzamerhand komen de geheimen boven (#1)

Langzamerhand komen de geheimen boven (#2)

Waarom manipuleerde de FIOD controle van drugscontainers? (UPDATE)