‘Hoofdverdachte Vlissingse coke-onderzoek is “Zebra”‘ (UPDATE2)

De hoofdverdachte in het grote onderzoek tegen cocaïnehandel via de haven van Vlissingen is een man die “Zebra” wordt genoemd, dat heeft een doorgaans betrouwbare bron aan Crimesite gemeld. Zebra ging voortdurend over de tong bij verdachten in het coke-onderzoek “Grant”. Enkele weken geleden weigerde de officier van justitie in die zaak aan te geven of deze Zebra werd vervolgd.

Door Wim van de Pol

Woensdagochtend vroeg is politie op dertig locaties in en buiten de provincie Zeeland gestart met een grote actie tegen cocaïnehandel via de Vlissingse haven: Operatie Portunus. In deze operatie komen meerdere rechercheonderzoeken bij elkaar, aldus de politie. Het zijn allemaal onderzoeken naar verschillende criminele organisaties die zich bezig houden met de import van cocaïne via de haven van Vlissingen en/of het faciliteren daarvan.

Negen verdachten

Verschillende arrestatieteams hebben negen verdachten aangehouden, de hoofdverdachte is “Zebra”. Verder werden woensdagochtend doorzoekingen gedaan in onder andere Heinkenszand, Middelburg, Goes, Vlissingen en Nieuwdorp. Er worden ruim 400 agenten ingezet. Er zijn onder andere vier vuurwapens en grote hoeveelheden contant geld (tenminste 500.000 euro) in beslag genomen. Daarnaast werden er twee motoren en twee boten afgepakt.

Dikke verdachte

Het Grant-onderzoek overlapt met het onderzoek naar cocaïnehandel in de haven van Vlissingen. Dat onderzoek gaat over een serie transporten van cocaïne, rond Cem S.. “Zebra” (M.) is getuige in die zaak. De officier van justitie noemde hem ook ‘een dikke verdachte” maar wilde niet zeggen bij welk parket en in welke zaak dat dan was. Dat blijkt dus nu in een Zeeuws onderzoek te zijn.

Zebra of streep is jargon voor een ambtenaar bij de Douane of politie. Maar M. is geen ambtenaar. Er zijn in het Zeeuwse onderzoek wel één of meerdere ambtenaren verdacht, omdat de Rijksrecherche is betrokken.

Politie en justitie hebben het vermoeden dat er meerdere criminele samenwerkingsverbanden actief zijn in de import van cocaïne via de Vlissingen haven. Dat gaat (bijvoorbeeld) om groepen die cocaïne uit de dekladingen halen of optreden als bemiddelaar om de cocaïne te kunnen invoeren.

Politie en justitie spreken van ‘een eerste stap in een lang lopende operatie’ met als doel diepgaander onderzoek naar drugshandel in het Zeeuwse havengebied.

De laatste jaren zijn er steeds vaker cocaïnevangsten gedaan in Vlissingen.

Zie ook:

Alle verdachten mega-cokezaak langer vast

Verdachte dubbele moord DR opnieuw opgepakt in drugsonderzoek