AIVD: ‘Almeerse moord werk Iran’

Iran zit vrijwel zeker achter twee liquidaties in Nederland op mensen met een Iraanse achtergrond. De ministers Blok van Buitenlandse Zaken en Ollongren van Binnenlandse Zaken schrijven aan de Tweede Kamer dat de AIVD sterke aanwijzingen heeft dat Iran betrokken was bij twee moorden.

Bevroren banktegoeden

Het gaat om de moord in Almere op Mohammad Reza Kolahi Samadi (foto, ondergedoken in Nederland onder de naam Ali Motamed) in 2015 en op Ahmad Nissi in 2017 in Den Haag. De EU heeft hierom dinsdag aan Iran sancties opgelegd aan het Iraanse ministerie van Inlichtingen en Veiligheid en aan twee personen die bij de liquidaties betrokken zijn. Hun banktegoeden zijn bevroren.

Strafrechtelijke onderzoeken

De twee slachtoffers waren Nederlanders van Iraanse afkomst. Mohammad Samadi was in Iran ter dood veroordeeld voor een bomaanslag op het hoofdkwartier van de Islamitische Republikeinse Partij die vel slachtoffers maakte. Ahmad Nissi was oprichter van de Arab Struggle Movement for the Liberation of Al-Ahwaz. Deze beweging strijdt voor onafhankelijkheid van een regio met mensen met een Arabische achtergrond in het westen van Iran.

Er lopen nog strafrechtelijke onderzoeken naar de liquidaties in Almere en Den Haag.

De naam van de Amsterdamse crimineel Naoufal “Noffel” F. is in de zaak van de Almeerse moord genoemd als betrokkene maar hij is er (nog) niet voor vervolgd. Ook zijn er verdachten van de Green Gang uit Amsterdam-Zuidoost in beeld als verdachten.

Zie:

Muhammed S. getuige liquidatiezaak Almere (UPDATE2)

Noffel gaf opdracht liquidatie Ali Motamed’

Slachtoffer liquidatie pleegde aanslag in Iran’