Politie wil snel maatregelen tegen nieuwe motorclubs

Volgens de politie schieten nieuwe motorclubs als paddenstoelen uit de grond. Soms gaat het om afsplitsingen van bestaande, deels verboden, mc’s, soms zijn het hele nieuwe clubs. De politie dringt er daarom bij de Tweede Kamer op aan haast te maken met een wetsvoorstel dat de minister in staat stelt om criminele motorclubs per direct te verbieden. 

De NOS noemt in dit verband Kings Syndicate, een afsplitsing van No Surrender. Leden van deze nieuwe motorclub worden verdacht van diverse misdrijven, waaronder wapenhandel. Ook Caloh Wagoh is een relatief nieuwe club. Leden van deze mc zouden betrokken zijn bij liquidatie van Jaïr Wessels en de Belg Stefaan Bogaerts.  Andere leden zitten vast op verdenking van de aanslag op het kantoor van Panorama.

Lange adem

Zolang de wet er nog niet is, is het verbieden van motorclubs vooral een kwestie van een lange adem. Een rechter moet eerst beslissen of de mc’s handelen in strijd met de openbare orde. Dat is in het verleden al een paar keer voorgekomen, maar pas na lange procedures. Er zijn nu drie motorclubs door de rechter verboden: Broederschap Catervarius, Satudarah en de Bandidos. De laatste twee hebben hoger beroep aangetekend tegen het verbod. In september  van dit jaar heeft het OM aan de rechtbank Noord-Nederland ook een verbod gevraagd van No Surrender. Een half jaar eerder werd ook een verbod gevraagd van de Hells Angels.  De politie ziet liever dat de minister van Justitie en Veiligheid over het verbod op mc’s mag beslissen. Een rechter zou zo’n verbod dan naderhand moeten toetsen.

Tevreden

De politie is verder erg tevreden over de aanpak van criminele motorbendes. ‘Gemeentes sluiten clubhuizen, burgemeesters treden op tegen manifestaties, het Openbaar Ministerie heeft heel veel strafzaken lopen, wij zijn ook druk met allerlei onderzoeken en natuurlijk helpt het verbod door de rechter’, zegt politiechef Pim Miltenburg, portefeuillehouder motorbendes, tegen de NOS.