Politie zette “burgerinfiltrant” in tegen Henk E.

De Rotterdamse politie heeft vorig jaar een verdachte naar Libanon gestuurd om in het geheim informatie in te winnen over drugstransporten van de beruchte Schiedammer Henk E.. Dat blijkt uit een verhoor dat in handen is van Crimesite. De man vertrok nadat – volgens hem – Henk E. hem had proberen te vermoorden.

Door @Wim van de Pol

René F. is één van de verdachten van de smokkel van ruim 3.000 kilo cocaïne middels de van corruptie verdachte douanier Gerrit G.. René F. deed woensdag vergaande ontboezemingen in een duister steekspel over corruptie en cokesmokkel waarin zeker vier moordaanslagen zijn gepleegd en twee mensen zijn geliquideerd. In zijn verhoor bij de rechter-commissaris beschreef hij hoe hij na eind maart gewond te zijn geraakt bij een moordaanslag in gesprek kwam met de politie over Henk E. Het was al bekend dat hij E. ervan beschuldigde opdracht voor deze aanslag gegeven te hebben.

Libanon

Eerst was hij in contact met een tactisch rechercheur en toen met een rechercheur van het Team Criminele Inlichtingen (TCI, voorheen CIE). Hij kreeg een telefoon mee en het verzoek naar Libanon te gaan om daar informatie in te winnen over Henk E.. René F. zegt:

Ik heb op een bepaald moment gezegd dat ik in Libanon aan informatie zou kunnen komen over E.. TCI heeft mij toen gevraagd om die informatie daar in te winnen. Daarom ben ik toen naar Libanon gegaan.

Kapitaalkrachtig

De politie wilde informatie over drugstransporten van Henk E. vanuit Brazilië. Het is niet bekend of een officier van justitie of rechter-commissaris hiervan op de hoogte waren. Het betekent dat F. in feite is opgetreden als een criminele burgerinfiltrant in het onderzoek tegen Henk E.. Dat is een verboden opsporingsmiddel.

F. was voor zijn vertrek naar Libanon nog geen verdachte in de het drugsonderzoek, werd hem verteld. Werd hem iets in het vooruitzicht gesteld voor zijn informatie? Volgens René F. niet:

Ik had steeds gesprekken waar je je goed bij voelt. In die gesprekken heb ik steeds gezegd dat ik geen domino-effect wilde. Ik bedoel daarmee dat ik niet wilde dat ik verdachte zou worden van de feiten die nu op mijn dagvaarding staan. TCI heeft mij gezegd dat ik daar niet bang voor hoefde te zijn en [een rechercheur] zat daarbij. Ik wilde niet dat Henk E. kapitaalkrachtig zou worden, want dan zouden ze een prijs op mijn hoofd kunnen zetten en als het ware oorlog tegen mij voeren en die zou ik niet kunnen winnen. Daarom wilde ik E. achter de tralies hebben. Daarom heb ik gezegd dat ik best over E. wilde verklaren en hem weg wilde tippen, maar dan wel zonder dat ik in het dossier zou komen.

Toch verdachte

Dat gebeurde dus niet. Het kwam allemaal naar buiten en F. is nu mede-verdachte van de import van 300 en 3.000 kilo cocaïne, en moet mogelijk vrezen voor zijn leven.

René F. vreesde na de aanslag van eind maart voor zijn leven. Hij bleef enkele maanden in Libanon, waar hij een autohandel heeft, en hield zowel met de TCI als met de tactische recherche contact. Een rechercheur zei hem toen dat hij ‘een deal’ zou moeten gaan sluiten.

Daarop vluchtte F. naar Argentinië, waar hij zich eind vorig jaar bij de politie meldde, omdat hij inmiddels begreep dat hij toch verdachte was geworden.

Opschudding

Het verhaal van F. is pijnlijk voor het Openbaar Ministerie omdat lange is ontkend dat F. zelfs maar contacten met de politie had, laat staan dat het de politie en OM wisten waar hij was.

Als de opzienbarende ontboezemingen van René F. waar zijn dan zal zijn verhaal in de parallel lopende rechtszaak tegen Henk E. voor grote opschudding zorgen. E. is door de recherche ook samen gezien met douanier Gerrit G. en ook verdacht van cocaïnetransporten.

Justitie houdt alle zaken rond corruptie bij de Douane zoveel mogelijk gescheiden. Steeds blijkt dat in de verschillende zaken over drugstransporten deels dezelfde verdachten voorkomen.

Zie de laatste berichten over de havenzaak:

Kwartetten met stukken over moorden en coke

Wraking in Rotterdamse Douane-zaak afgewezen

Getuigen: douanier bang en bedreigd

‘Oh dat weten jullie dus ook al’

Collega’s corruptie douanier wisten ervan

‘Douane-dossier mogelijk gestolen bij ovj’ (UPDATE)

Waarom de zaak van Henk E. een wespennest is