Kan procedure tegen Bandidos succesvol zijn?

Voor de rechtbank in Utrecht heeft het Openbaar Ministerie dinsdagmorgen betoogd dat alleen een algemeen verbod van de club het geweld van de leden kan stoppen. Het OM vroeg de rechtbank om zowel de internationale organisatie van de Bandidos als de Nederlandse afdeling te verbieden.

Door @Wim van de Pol

Het Openbaar Ministerie stelt dat er binnen de club sprake is van ‘een cultuur van wetteloosheid, waarin geweld en andere criminaliteit wordt gepleegd, aangemoedigd en gefaciliteerd’. De clubregels houden volgens het OM deze cultuur in stand. Een officier van justitie zei voor de rechtbank:

Onze rechtsstaat kan geen groeperingen tolereren die geweld en andere ernstige criminaliteit plegen, uitlokken en belonen. Onze rechtsstaat kan niet toestaan dat verschillende groeperingen permanent een gewelddadige strijd met elkaar uitvechten in de openbare ruimte.

Het OM schetste voor de rechtbank een uitgebreid overzicht van gewelddadige incidenten in verschillende landen, in de eerste negen maanden van 2017. En tevens over de verdenkingen tegen bestuursleden van Bandidos MC en de zaken waarin zij veroordeeld zijn.

Chapters

Het Openbaar Ministerie zet met het vragen om een algeheel verbod hoog in. Succes is onzeker.

In de civiele zaak tegen de Hells Angels van ruim tien jaar geleden vroeg het OM om een verbod van bepaalde chapters (die zaak werd overigens verloren). In Duitsland zijn de Bandidos in veel deelstaten verboden maar ook daar gaat het alleen om bepaalde chapters, niet om de gehele club, laat staan om de internationale organisatie.

Effectief?

Overigens vragen critici van de procedure door het Openbaar Ministerie zich ook af of een verbod effectief zal zijn. Onder een andere naam kunnen oud-Bandidos immers zomaar een nieuwe club beginnen.

In Nederland werd bijvoorbeeld door oud-leden van de Hells Angels en Satudarah MC het nieuwe No Surrender in het leven geroepen. Er loopt momenteel een serie strafrechtelijke onderzoeken naar No Surrender-leden. Daarbij schetsen de officieren van justitie ook deze MC weer af als een aanzienlijke bron van kwaad. Oud-president (tevens oud-Ciganos en oud-Satudarah-prominent) Klaas Otto werd door een hoofdofficier van justitie publiekelijk gekarakteriseerd als een soort Holleeder van het Zuiden, die, kennelijk bijkans onbeheersbare, criminaliteit aanwakkert.

Zal het Openbaar Ministerie dan uiteindelijk alle motorrijders verbieden een club te vormen? En zal dat dan effectief zijn tegen criminaliteit?

Zie ook:

OM vraagt bij rechtbank verbod Satudarah

Leden grote MC’s hebben vaak strafblad

Bandidos niet langer verdacht van wapenhandel

Aantal Bandidos-verdachten Limburg verdubbeld