‘Promes onder voorwaarden vrijgelaten in Dubai’ (UPDATE)

‘Promes onder voorwaarden vrijgelaten in Dubai’ (UPDATE)

Voetballer Quincy Promes (32) is onder voorwaarden vrijgelaten in Dubai, meldt Het Parool. Hij zat sinds maart vast, in afwachting van zijn uitlevering naar Nederland.

Trainingskamp

Promes was eerder in Dubai aangehouden nadat zijn chauffeur een ongeluk met een huurauto had veroorzaakt. Omdat de zaak nog niet was afgewikkeld mocht Promes na een trainingskamp niet met de andere spelers van Spartak Moskou terugreizen naar Moskou. Hij kwam al snel weer op vrije voeten in Dubai, waarna Nederland vroeg om zijn uitlevering.

Reactie advocaten

In afwachting van zijn uitleveringszaak is Promes onder voorwaarden vrijgelaten. Dit houdt volgens zijn advocaten Sophie Hof en Robert Malewicz in dat hij de Verenigde Arabische Emiraten niet uit mag. In een persverklaring stellen ze verder over de voorwaarden dat hun cliënt niet vluchtgevaarlijk zou zijn en dat ‘het vluchtgevaar voldoende kan worden ingeperkt door onder andere het stellen van een borgsom, het inleveren van reisdocumenten en een meldplicht bij de lokale politie’.

Daarnaast zeggen de Nederlandse advocaten van Promes over de uitleveringsprocedure van hun cliënt.

‘In de uitleveringsprocedure van Promes hebben de autoriteiten in de Verenigde Arabische Emiraten het Nederlandse uitleveringsverzoek in behandeling genomen. Daarover is nog geen definitieve beslissing genomen. Een onafhankelijke rechter in Dubai zal nog over het Nederlandse verzoek tot uitlevering beslissen. Het is op dit moment nog niet duidelijk wanneer die zitting zal plaatsvinden. In algemene zin geldt dat een uitleveringsprocedure geruime tijd in beslag kan nemen en veel formele stappen en eisen kent. Dat is ook in Nederland volstrekt gebruikelijk. De uitkomst en de duur van de uitleveringsprocedure laat zich op dit moment dan ook niet voorspellen.’

Veroordelingen

Promes is in Nederland twee keer veroordeeld. In februari kreeg hij bij verstek zes jaar cel voor het aansturen van uithalers bij het binnenhalen van cocaïne en voor het financieren van cocaïnetransporten. Concreet ging dat om twee grote partijen die in januari 2020 zijn ingevoerd in de haven van Antwerpen.

In juni 2023 kreeg Promes 1,5 jaar cel voor het neersteken van een neef op een familiefeest in Abcoude.