Meteen naar de content
19 juni 2023

Quincy Promes krijgt 1,5 jaar cel voor neersteken neef

Profvoetballer Quincy Promes (31) is maandag door de rechtbank in Amsterdam veroordeeld tot 1,5 jaar cel voor het neersteken van zijn neef op een familiefeest in Abcoude, in de nacht van 24 op 25 juli 2020. In maart eiste het OM twee jaar cel voor de steekpartij.

Laatste Nieuws

De rechtbank acht bewezen dat Promes zijn neef aan het einde van een familiefeest zwaar lichamelijk letsel heeft toegebracht door hem met een mes in zijn been te steken. Naast getuigenverklaringen bevonden zich in het dossier WhatsApp-gesprekken en tapgesprekken.

Taps rechtmatigheid

Die tapgesprekken zijn verkregen uit een ander onderzoek, over cocaïnehandel waarin Promes ook verdachte is. Om de grondslag van de tapgesprekken te kunnen toetsen, vroegen de advocaten van de 50-voudig Oranje-international om heropening van het onderzoek naar de steekpartij. De rechtbank hield de zaak aan waardoor de uitspraak die aanvankelijk stond gepland voor 17 maart 2023 werd uitgesteld. Naar het oordeel van de rechtbank heeft het Openbaar Ministerie vervolgens voldoende informatie verstrekt om de rechtmatigheid van het inzetten van de tap te kunnen toetsen en zijn de tapgesprekken bruikbaar als bewijs.

Geen poging moord of doodslag

De rechtbank stelt dat niet bewezen kan worden dat sprake was van voorbedachten rade of dat Promes opzettelijk heeft gepoogd zijn neef te vermoorden of te doden. Uit enkele tapgesprekken blijkt dat Promes onder andere heeft gezegd dat het slachtoffer “geluk heeft gehad” en hij “nek had moeten krijgen”. Echter, de context waarin deze uitlatingen zijn gedaan, namelijk achteraf en in emotionele, persoonlijke telefoongesprekken, maakt dat de rechtbank deze uitlatingen alleen onvoldoende vindt om vast te stellen dat Promes het vooropgezette plan had om het slachtoffer te doden. Ook zijn de uitlatingen onvoldoende concreet.

Op basis van al het bewijs veroordeelt de rechtbank Quincy Promes tot 1,5 jaar gevangenisstraf. De rechtbank neemt het de profvoetballer kwalijk dat hij geen enkele verantwoordelijkheid heeft genomen voor zijn daad. Ook heeft de rechtbank meegewogen dat Promes als profvoetballer en bekende Nederlander een voorbeeldfunctie heeft. Promes gaat tegen de uitspraak in hoger beroep.

Rusland

Of Promes zijn straf ooit uit gaat zitten is maar zeer de vraag. De speler van Spartak Moskou woont in Rusland en dat land heeft geen uitleveringsverdrag met Nederland. Promes wil graag een Russisch paspoort maar een eerder verzoek werd afgewezen. Hij woonde in de strafzaak van de steekpartij geen enkele zitting bij.

Cocaïnezaak

De voormalig Ajax-speler wordt ook verdacht van de smokkel van twee partijen cocaïne via de Antwerpse haven. Volgens het OM had Promes een ‘sturende rol’ bij de smokkel van een partij van ongeveer 650 kilo cocaïne en een partij van 712 kilo cocaïne die in januari 2020 via de haven van Antwerpen binnenkwamen. Promes zou 200.000 euro in deze partijen hebben geïnvesteerd en in contact hebben gestaan met de veroordeelde Surinaamse cocaïnehandelaar Piet W. en een andere drugshandelaar, die hiermee 6 miljoen euro zouden hebben verdiend.

Wil je opvallen?
We hebben nog plek.
Claim
Wil je opvallen?
We hebben nog plek.
Claim

Help ons ...

elke dag nieuws en context over crime te brengen.

Doneer aan Crimesite

Werkt de knop niet? Klik dan op Tikkie om je donatie te doen.