Recherche heropent onderzoek naar Amersfoortse moorden (UPDATE)

Recherche heropent onderzoek naar Amersfoortse moorden (UPDATE)

De politie Midden-Nederland heeft dinsdag bekend gemaakt dat het onderzoek naar de moorden op Mohammed Alarasi (22) en Samir Jabli (38, foto) in Amersfoort wordt heropend. Er is nieuwe informatie beschikbaar uit versleutelde telefoons die de politie leesbaar heeft gemaakt. In Opsporing Verzocht werd bekend dat de beloning voor de tipgever die beide moorden weet op te lossen een beloning van 60.000 euro tegemoet kan zien.

Opsporing Verzocht

De twee moorden vonden plaats in 2014 in Amersfoort. De moord op de MBO-student Alarasi (foto rechts) was een vergissing.

De politie houdt er rekening mee dat beide slachtoffers door dezelfde dadergroep om het leven zijn gebracht. Leden van die dadergroep worden ook in verband gebracht met andere liquidaties gepleegd tussen 2011 en 2014. Het is zeer waarschijnlijk dat Samir Jabli op 18 januari 2014 is gevolgd door een man. Jabli heeft die dag de McDonald’s in Amersfoort-Noord en een Total tankstation bezocht. Op beide locaties is ook een man te zien die hem daar volgde. De politie weet wie deze man is, maar wil nog steeds graag weten welke rol hij heeft gespeeld, zowel ten aanzien van de moorden op Jabli en Alarasi als zijn rol in de dadergroep.

Diezelfde man is namelijk ook gezien bij een auto die vermoedelijk werd gebruikt als tweede vluchtauto bij de moord op Alarasi. Die BMW stond in 2014 geparkeerd op de Henegouwen in de Utrechtse wijk Lunetten.

Babbel

Eerder kwam naar buiten dat wat betreft de moord op “Babbel” Jabli de politie dacht dat de groep van Ridouan Taghi hiervoor verantwoordelijk was. Kroongetuige Nabil B. heeft verklaard dat Taghi achter zowel de moord op Jabli zat als die op Mohamed Alarasi, die eerder werd vermoord.

Op een kogelhuls die de recherche heeft aangetroffen na de moordaanslag op Jabli is in augustus 2020 een dna-spoor van Ridouan Taghi gevonden.

26Koper

In het onderzoek 26Koper over de vondst van een wapenarsenaal in Nieuwegein, en een groep verdachten die geweldsmisdrijven aan het voorbereiden was, is de moord op Jabli besproken door de verdachten. Justitie ziet deze groep verdachten als handlangers van Taghi.

In augustus 2020 maakte het Openbaar Ministerie bekend dat Ridouan Taghi niet zou worden vervolgd voor de Amersfoortse liquidaties, terwijl ze dat eerst wel van plan was.

Sportschool

De liquidatie van Alarasi was waarschijnlijk een vergissing omdat eigenlijk Jabli getroffen had moeten worden. De twee bezochten in Amersfoort dezelfde sportschool, waar de veel jongere Alarasi werd doodgeschoten, en Alarasi had een auto van Jabli in gebruik.

Drie dagen voor de moord op Mohammed Alarasi op 20 januari 2014 in Amersfoort, werd Samir Jabli, met een smoesje naar de plaatselijke sportschool Fight en Power Academy gelokt, maar toen niet doodgeschoten.

Afgelegd

Uit onderzoek bleek eerder al dat Jabli tevoren uitgebreid is afgelegd. De politie verspreidde een compositiefoto van een van de verdachten. De politie zoekt nog steeds naar deze man, zo bleek deze dinsdagavond.

De politie denkt dat Mohammed Alarasi kort voor zijn dood mogelijk door dezelfde volgers in de gaten is gehouden. De student Mohammed Alarasi (22) kende Samir Jabli uit hun buurt in Amersfoort waar ze allebei woonden en ze trainden allebei bij sportschool de Pellikaan. Na een potje zaalvoetbal in sporthal de Pellikaan werd Alarasi daar voor de deur vermoord.