Anders dan in mei aangekondigd heeft het Openbaar Ministerie dinsdag de tenlastelegging tegen Ridouan Taghi en een aantal medeverdachten niet uitgebreid met de liquidaties van Mohammed Alarasi (2014) en Samir Jabli (2014). De moord op Abderrahim “Appie” Belhadj in 2016 is er wel bijgekomen.
Door Wim van de Pol
Kroongetuige Nabil B. heeft gezegd dat het gerucht rond ging dat Taghi Jabli en Alarasi zou hebben laten liquideren. B. zei dat uit gesprekken in shisha-lounges in Eindhoven en Utrecht te hebben opgepikt. In de media had hij toen al gelezen dat justitie een aantal verdachten in het 26Koper-onderzoek verdenkt van betrokkenheid bij die twee moorden in Amersfoort. Geen van de verdachten uit 26Koper is uiteindelijk voor een concrete moord veroordeeld, wel voor de wapenvoorraad in Nieuwegein en voor voorbereidingshandelingen voor moorden. Nabil B. maakte voor zichzelf het plaatje compleet doordat hij zei te weten dat de 26Koper-verdachten werden aangestuurd door Taghi.
Slecht gevoel
De moord op Alarasi in januari 2014 was een vergissing, het eigenlijke doelwit was Samir Jabli, aldus de recherche. Jabli had drie dagen voor de moord op Mohammed Alarasi na een smoesje een ontmoeting in Amersfoort waar hij ‘slecht gevoel‘ aan overhield. Hij belde de politie omdat hij dacht te zijn gevolgd. Justitie koppelt dat aan een auto van 26Koper-verdachten die rond die tijd in Amersfoort is gezien. In een administratieboekje van één van die verdachten staan op de dag van de moord op Jabli als uitgaven geadministreerd 100.000 aan ‘hitter’ en 40.000 aan ‘junior’ (over de dag van de moord op Alarasi staat overigens niets in het boekje). Nu justitie de 26Koper-verdachten aan Taghi heeft gekoppeld vindt zij dit allemaal wel verstevigend in het bewijs tegen Taghi.
Maar al met al vindt het Openbaar Ministerie het toch onvoldoende om het op de dagvaarding te zetten, ook al omdat kroongetuige B. niet letterlijk heeft gehoord dat Taghi achter deze moorden zit. De officieren legden de informatie toch maar op tafel. Waarschijnlijk omdat ze hopen dat het beeld van Taghi als leider van een moorddadige criminele organisatie erdoor wordt versterkt.
Kleine
Het ligt anders ten aanzien van de moord op Abderrahim Belhadj op 9 mei 2016. Justitie ziet Taghi als medepleger van die moord. Een verder onbekend gebleven schutter “Cabo” zou het hebben uitgevoerd. Belhadj werd doodgeschoten toen hij ’s nachts naar een flat in Amsterdam-Zuidoost werd gelokt. Rapper Jason L. werd ervoor al veroordeeld.
In het verhaal van de officieren van justitie dragen ze pgp-berichten en andere aanwijzingen aan die erop zouden duiden dat de pogingen om de Rotterdammer Belhadj te vermoorden al een jaar eerder in gang zijn gezet. In het 26Koper-onderzoek werd in de zomer van 2015 bij verdachten een foto van Belhadj gevonden. Volgens Nabil B. heeft verdachte Mohamed Razzouki aan hem verteld dat Taghi (“Kleine”) achter de moord op “Appie” zou zitten:
Die Appie, die mocro, die Kleine is niet honderd weet je. Die Kleine is niet goed, hij heeft die Marokkaan gepakt voor twee blokken.
Het motief zou dus in het verdwijnen van twee kilo cocaïne hebben gezeten, zo denkt het Openbaar Ministerie. Marengo-verdachten Mario R. en Arthur M. zijn volgens het Openbaar Ministerie schuldig aan voorbereidingshandelingen voor die liquidatie.
Ridouan Taghi wordt op dit moment in het Marengo-proces vervolgd voor de liquidaties van Martin Kok (2016), Hakim Changachi (2017), Ranko Scekic (2016), Ronald Bakker (2015), Samir Erraghib (2016), en Abderrahim Belhadj, en daarnaast van pogingen en voorbereidingen van moorden op andere personen.