Rechtbank: doden Milica van Doorn was geen moord

De rechtbank in Alkmaar heeft Hüseyin A. (48) veroordeeld tot 20 jaar cel omdat hij in 1992 de 19-jarige Zaanse Milica van Doorn heeft verkracht en gedood. De rechtbank zegt ervan uit te gaan dat de verkrachting met ‘excessief geweld’ is gebeurd.

Zaandam

De rechtbank denkt dat A. met de moord heeft willen voorkomen dat hij voor de gewelddadige verkrachting zou worden bestraft. Begin juni 1992 werd het stoffelijk overschot van Milica van Doorn aangetroffen in een vijver bij de kerk aan de Veldbloemenweg in Zaandam. Zij bleek door steekverwondingen om het leven te zijn gebracht. Op diverse plaatsen in haar lichaam werden spermasporen aangetroffen.

Dna-verwantschapsonderzoek

Rechercheonderzoeken leidden eerst niet tot het vinden van de dader. Door de voortschrijdende ontwikkelingen op het gebied van dna-onderzoek kon in het najaar van 2017 een grootschalig dna-verwantschapsonderzoek worden uitgevoerd. De verdachte was 1 van de 2 mannen die hebben geweigerd aan dit onderzoek deel te nemen. Doordat zijn broer wel dna heeft afgestaan, heeft het onderzoek – in combinatie met andere informatie – toch geleid tot zijn aanhouding.
In Nederland is het de eerste keer dat dna-verwantschapsonderzoek via een familielid tot het identificeren van een verdachte heeft geleid.

Moord niet bewezen

Het Openbaar Ministerie vervolgde A. voor moord of het samenhangende complex van doodslag en verkrachting (de zogenaamde gekwalificeerde doodslag). De losse strafbare feiten verkrachting en doodslag zijn door het tijdsverloop verjaard. De rechtbank komt tot de conclusie dat de man moet worden vrijgesproken van moord omdat voorbedachte rade kan niet worden bewezen.

De rechtbank heeft de man wel veroordeeld voor het verkrachten en vervolgens doden van Milica van Doorn om te voorkomen dat hij voor de verkrachting zou worden bestraft. De aangetroffen dna-sporen van de man zijn dadersporen. De verklaring van verdachte dat zijn sperma is aangetroffen omdat hij destijds een geheime (seksuele) relatie met Milica had, gelooft de rechtbank niet.

De officier van justitie had ook een gevangenisstraf van 20 jaar geëist.

De oudste zus van Milica heeft haar na haar dood moeten identificeren. Onder de in 1992 geldende wet was maximaal een schadevergoeding van 1500 gulden (omgerekend 680,67 euro) mogelijk. Dit bedrag wijst de rechtbank toe. Ook krijgt de zus reis- en proceskosten vergoed.

Zie het vonnis.

Eerdere berichten:

20 jaar cel geëist in zaak-Milica

De 25-jarige zoektocht naar de moordenaar van Milica

Nieuw dna-onderzoek in zaak Milica van Doorn

Verdachte zaak Milica weigerde eerder dna af te staan