Rechtbank: fatale klap was noodweer

Een 22-jarige Roemeen Mirci M. (22) die in een massale vechtpartij op de Amsterdamse Wallen in 2016 een fatale klap uitdeelde aan de 32-jarige Robin Gerritsen handelde uit noodweer. Dat heeft de rechtbank in Amsterdam bepaald. Hij wordt hiervoor daarom niet gestraft. Hij en zes andere deelnemers aan het gevecht zijn wel schuldig aan openlijke geweldpleging.

Over en weer

Mirci M. krijgt hiervoor een geheel voorwaardelijke celstraf van drie maanden en taakstraf van 150 uur. De Roemeen Marian-Valentin D. (24) is veroordeeld tot een celstraf van 70 dagen, waarvan 46 dagen voorwaardelijk wegens openlijk geweld. Vier Nederlanders krijgen een geheel voorwaardelijke gevangenisstraf van 4 maanden en taakstraffen van maximaal 200 uur. De vijfde Nederlander krijgt een voorwaardelijke taakstraf van 100 uur opgelegd.

Op 3 september 2016 werden op en bij de Molenbrug over en weer rake klappen uitgedeeld tussen een groep van zes Nederlanders en drie Roemenen. Daarna verplaatste het gevecht zich. Een groep Nederlanders ging achter de Roemenen aan en ging zeer gewelddadig tekeer. De rechtbank concludeert dat alle deelnemers aan het gevecht – op één na – schuldig zijn aan het geweld. Van één van de Roemenen kan niet worden vastgesteld wat zijn aandeel in de vechtpartij is geweest en wordt daarom geheel vrijgesproken.

Noodweer

De klap die Gerritsen noodlottig werd, is uitgedeeld door M.. De rechtbank oordeelt dat hij handelde uit noodweer. Hij werd tijdens het gevecht op een gegeven moment in de gracht gegooid. Toen hij op de kant klom, zag hij dat het geweld tegen een van zijn vrienden maar doorging. In die chaotische situatie gaf hij de 32-jarige Nederlander een klap. De man overleed de volgende dag in het ziekenhuis aan de gevolgen van deze klap.

Tragische afloop

De rechtbank komt tot de conclusie dat de tragische vechtpartij een afloop heeft gekregen die niemand heeft gewild. De zwaarste straf is dat alle betrokkenen zullen moeten omgaan met het gegeven dat zij betrokken zijn geweest bij een incident waarbij uiteindelijk iemand het leven heeft gelaten.
Bij het opleggen van de straffen is gekeken naar ieders aandeel in de vechtpartij, maar de rechtbank zegt ook te zijn uitgegaan van het principe “gelijke monniken, gelijke kappen”.

Zie ook:

Rechtszaak fataal geweld op Wallen

‘Beelden geven andere kijk op Wallen-vechtpartij’

Vrienden dodelijk slachtoffer Wallen verdacht

Drie Roemenen gepakt om vechtpartij Wallen

Veel beeld van vechtpartij Wallen