Rechtbank gaat akkoord met afspraken, in cokezaak over 9 ton (UPDATE)

In een strafzaak die gaat over de import van totaal ruim 9 ton cocaïne heeft de rechtbank in Zwolle procesafspraken goedgekeurd die de advocaat van de hoofdverdachte heeft gemaakt met het Openbaar Ministerie.

Acht jaar

De man krijgt volgens de afspraak die zijn advocaat Guy Weski maakte acht jaar cel, 240 uur werkstraf en een boete van 100.000 euro. Een andere verdachte kreeg voor het aanwezig hebben van 4500 kilo cocaïne een taakstraf van 240 uur en straf gelijk aan het jaar dat hij al in voorlopige hechtenis had gezeten.

Van de elf verdachten in de zaak maakten vijf afspraken met justitie over een afdoening. In twee gevallen besloot de rechtbank ondanks de afspraken toch anders. Een verdachte maakte de afspraak over 36 maanden cel, dat wordt 39 maanden cel. Een andere verdachte kwam met justitie tot een afspraak van 4,5 jaar cel, een werkstraf en een boete. Hij krijgt toch acht jaar cel.

Twee verdachten die geen afspraken maakten krijgen ieder 14 jaar cel.

Risico

Procesafspraken worden de laatste tijd steeds frequenter gemaakt om slepende en ingewikkelde strafzaken te vermijden. Verdachten beloven dan bijvoorbeeld geen hoger beroep in te stellen en geen verweer te voeren, in ruil voor een lagere straf.

Maar rechtbanken kunnen een eigen koers varen en er is altijd een risico, omdat rechtbanken de afspraken kunnen negeren, wat soms ook gebeurt.

Vlissingen

De megazaak over de 9 ton draait om twee enorme transporten van cocaïne. Op 26 april 2020 kwam een zeeschip in de haven van Vlissingen. Het schip was vertrokken vanuit de haven Moin in Costa Rica en vervoerde containers met bananen. In de containers bleek 5.146,91 kilo cocaïne te zitten.

Op een ander schip uit Moin zou ongeveer 4.500 kilo cocaïne zijn ingevoerd.

Het bewijs in de zaak kwam uitsluitend van door de politie leesbaar gemaakt chats van EncroChat en Sky ECC.

Zie ook:

Drugsverdachte kwam vrijwillig naar Nederland na procesafspraken