Suriname: oud-politiecommissaris en -inspecteur aangehouden in cocaïnezaak (UPDATE)

In Suriname zijn een oud-commissaris van politie en een inspecteur van politie opgepakt in het onderzoek naar de vondst van 478 kilo cocaïne die begin september in een noordelijk stadsdeel van Paramaribo in beslag werd genomen. Dat heeft het Surinaamse Openbaar Ministerie gemeld. De verdachten zijn oud-commissaris Ruben Peiter en de politie-inspecteur Dennis Esajas. Ze zouden woensdag zijn aangehouden.

Bestelbusje

Aan de Smaragdstraat in de wijk Geyersvlijt in Paramaribo werd in september bij een woonhuis cocaïne gevonden. De 478 kilo waren gepakt in een bestelbusje. Het vermoeden is dat de drugs vanuit elders in Zuid-Amerika zijn aangevoerd en in een vliegtuigje zaten dat uitgebrand is gevonden in Oost-Suriname, bij Adyumabergi in de buurt van Moengo, in het herkomstgebied van vice-president Ronny Brunswijk. Volgens Starnieuws denkt de politie dat de cocaïne van Moengo naar Paramaribo is vervoerd in het bestelbusje door Peiter en Esajas.

Bevorderd

Dennis Esajas geldt als een relatie van Brunswijk. Hij was hoofd beveiliging van de vice-president. Hij werd in augustus 2020 bevorderd van agent van politie eerste klasse tot majoor van politie. Niet lang daarna is hij bevorderd tot inspecteur van politie.

In het woonhuis was een 31-jarige vrouw met de Dominicaanse nationaliteit aanwezig. Zij werd aangehouden en in voorlopige hechtenis gesteld.