Rechtbank hield deuren dicht om veiligheid (UPDATE5)

De rechtbank van Amsterdam hield de deuren bij het Marengo-proces gesloten voor pers en publiek. Dinsdagavond kwam de rechtbank met een verklaring:

Hoewel niet vaststaat dat de aanslag op Wiersum een direct verband heeft met deze strafzaak, moet de rechtbank wel rekening houden met die mogelijkheid. Dat betekent dat de veiligheid van alle procesdeelnemers mogelijk in het geding is. Naar het oordeel van de rechtbank kon deze pro forma-zitting daarom slechts met gesloten deuren plaatsvinden: de veiligheidsbelangen, en daarmee de belangen van een goede rechtspleging, wogen in dit bijzondere geval zwaarder dan het belang van openbaarheid. Omdat niet kon worden uitgesloten dat gedurende de hele zitting veiligheidsaspecten ter sprake zouden komen, kon niet worden volstaan met sluiting van een gedeelte van de zitting.

Advocatenkantoor Ficq & Partners, dat verschillende verdachten in de Marengo-zaak bijstaat, had namens deze verdachten gevraagd om de deuren te openen.

De rechtbank besloot dat alle momenteel gedetineerde verdachten in voorlopige hechtenis blijven. Het Openbaar Ministerie breidde de aanklacht tegen de hoofdverdachten uit. De zaak gaat op 12 december verder.

Schiphol

Dinsdag was er in de beveiligde rechtbank op Schiphol zittingen in de Marengo-zaak waar de vermoorde advocaat Wiersum (voor zijn client kroongetuige Nabil B.) bij betrokken was.

De wegen rondom de beveiligde rechtbank op Schiphol waren dinsdag extra beveiligd door eenheden van de Koninklijke Marechaussee.

Camera’s

Justitie heeft na de moord op advocaat Derk Wiersum voor tientallen personen extra veiligheidsmaatregelen getroffen. Dat concludeert de NOS op basis van anonieme bronnen.

Twintig tot dertig mensen zouden nu extra worden beveiligd: onder meer rechters en officieren van justitie die betrokken zijn bij het proces tegen Ridouan Taghi of zaken die daaraan gerelateerd zijn. Het gaat om zowel zichtbare als onzichtbare beveiliging. Bij de woning van sommige mensen is een camera geplaatst, bij anderen surveilleert er vaker politie in de straat. Verder zijn er personen die 24 uur per dag persoonsbeveiliging krijgen van de DKDB, zoals ook PVV-leider Geert Wilders.

Vorige week werd Wiersum aan de Imstenrade in Amsterdam-Buitenveldert doodgeschoten. Minister Ferd Grapperhaus van Justitie en het hoofd van het landelijk parket kondigde vorige week al maatregelen aan.

Zie ook:

‘OM wist al jaren van geheim contact met Taghi’ (UPDATE)