‘OM wist al jaren van geheim contact met Taghi’ (UPDATE2)

Een officier van justitie wist in november 2017 al dat Nabil B. in zijn cel over een versleutelde BlackBerry beschikte waarmee hij communiceerde met de hoofdverdachten van de serie moorden in het Marengo-proces: Ridouan Taghi (foto), Saïd Razzouki en diens broer Mohammed. Het Parool heeft stukken uit het dossier ingezien.

Goede vriend

Nabil B. was toen nog een kroongetuige in wording. Hij was op dat moment nog een heel goede vriend van Mohammed Razzouki. Justitie greep niet in en liet de communicatie doorlopen. B. hield de BlackBerry in zijn bezit en zegt dat hij medio december 2017 nog twee dagen berichten met de groep uitwisselde.

B. communiceerde in ieder geval direct met Mohammed Razzouki. Hij heeft aanvankelijk steeds ontkend direct contact met Ridouan Taghi te hebben gehad. Tijdens een zitting deze zomer suggereerde hij (in tegenstelling daarmee) met Taghi op vakantie te zijn geweest. Er was toen geen tijd om daarover nadere vragen te stellen. Tijdens het verhoor in juli, na die zitting, ontkende B. weer met fee BlackBerry contact met Taghi te hebben gehad.

Nabil B. werd medio 2017 aangehouden op verdenking van wapenbezit. De politie verdacht hem ook al van betrokkenheid bij de vergismoord op Hakim Changachi in januari 2017 (over zijn betrokkenheid daarbij heeft hij inmiddels verklaringen afgelegd) maar nog niet bekend was dat hij in onderhandeling was om kroongetuige te worden.

Op de vorige zitting, in juli, vertelde de advocaat van Mohammed Razzouki dat deze aan B. stiekem een BlackBerry had geleverd toen hij binnen zat. Nabil B. is daarover na die zitting verhoord en hij heeft tevens die BlackBerry ingeleverd.

B. heeft verteld dat hij bang was dat zijn vrienden in 2017 zouden denken dat hij kroongetuige zou worden en dat hij ook bang was dat zijn familie in Utrecht-Overvecht iets zou overkomen. Mohammed Razzouki zei volgens B. in de ‘gesprekken’ dat ‘die kleine’ (Ridouan Taghi) zijn familie zou willen ‘pakken’. B. heeft ook verteld dat hij zich in 2017 expres met een wapen heeft laten arresteren, omdat hij ervan overtuigd was dat Taghi, hem wilde laten doodschieten.

Doorslag

De doorslag in de beslissing om echt kroongetuige te worden was volgens B. dat in december 2017 bleek dat zijn vriend Mohammed Razzouki aantoonbaar zou hebben gelogen over die bedreiging. Razzouki zou ‘op zijn kinderen hebben gezworen’ dat hij niet op de hoogte was van die moordplannen terwijl Nabil B. inmiddels ook uit strafdossiers dacht op te maken dat dit wel zo was.

De kroongetuige, diens familie en de woensdag vermoorde advocaat Derk Wiersum wilden niet dat de kroongetuigendeal bekend zou worden voordat Taghi en Saïd Razzouki waren gepakt maar het Openbaar Ministerie openbaarde de deal in maart 2018 wel. Zes dagen later werd B.’s broer Reduan door een inmiddels veroordeelde man doodgeschoten. Vorige week woensdag volgde advocaat Wiersum.

Het Openbaar Ministerie heeft mogelijk in de besloten zitting op Schiphol op deze kwestie gereageerd en aangegeven waarom de BlackBerry van B. nooit in beslag is genomen.

De advocaat van Taghi heeft eerder aangegeven groot wantrouwen te hebben over het waarheidsgehalte van de verklaringen van Nabil B. over diens oude vrienden.

Zie de verdenkingen tegen Taghi c.s. zoals die door het Openbaar Ministerie op 24 september zijn uitgebreid.