Tot 7 jaar cel voor diamantroof van 72 miljoen

De rechtbank heeft Errol H.V. veroordeeld tot 7 jaar cel voor zijn rol in de spectaculaire diamantroof op Schiphol in februari 2005. De buit had een waarde van 72 miljoen dollar. H.V. bestuurde de geldtransportwagen waarmee de roof werd uitgevoerd. Ook wordt hij gezien als de organisator van de operatie.

H.V. is eerder in aanraking geweest met justitie wegens roofovervallen. Het Openbaar Ministerie had 9 jaar cel geëist tegen Errol H.V.

Broer

Medeverdachte Marlon D. werd veroordeeld tot 6 jaar cel. Hij zat in de geldtransportwagen naast Errol H.V. Tegen D. was 7,5 jaar geëist. In 2009 werd op D. een moordaanslag gepleegd, maar hij overleefde. Marlon D. is de broer van No Surrender-captain Brian D., die in oktober 2015 werd vermoord in een vakantiehuisje in Hooge Zwaluwe.

Medewerker Schiphol

Schiphol-medewerker Ramazan N. kreeg 5 jaar cel. Hij observeerde voor de bende wekenlang de gang van zaken op de luchthaven.

Achtergelaten

In totaal werd bij de roof voor ruim 72 miljoen dollar aan diamanten buitgemaakt. Het is daarmee de grootste roof in de Nederlandse geschiedenis. Het grootste deel van de buit is nooit teruggevonden. Ook bleef een flink deel van de diamanten achter in de geldtransportwagen, die in Hoofddorp werd achtergelaten.

Undercover

Jarenlang wisten de daders uit handen van justitie te blijven, maar een undercover-operatie van de politie maakte daar een einde aan. Twee rechercheurs van de dienst ‘Werken onder dekmantel’ wisten bevriend te raken met 2 luchthavenmedewerkers, waaronder Ramazan N. Bij hen thuis werden sieradenzakjes gevonden van de gestolen diamanten en uit financieel onderzoek bleek dat ze grote bedragen op hun rekening kregen gestort, die vermoedelijk van de verkoop van de briljanten kwamen. Ze kregen iedere een miljoen voor hun hulp.

Afgeluisterd gesprek

Drie van de verdachten werden in 2005 en 2006 ook al aangehouden, maar zijn toen niet verder vervolgd wegens onvoldoende bewijs. Tijdens de rechtszitting vorig jaar bestond volgens het OM de bewijslast onder andere uit informatie die werd verkregen via de undercover-operatie, uit observaties en tapgesprekken. Zo ontmoetten vier verdachten elkaar bij een bakkerij, negen jaar na de roof. Uit een afgeluisterd gesprek bleek dat er over de diamantroof werd gesproken. Bij een verdachte werd een spectrummeter gevonden, waarmee kan worden vastgesteld hoeveel karaats een diamant is.

Lees ook: De rovers wisten precies waarvoor ze kwamen.